Aktualno
StoryEditor

Istraživanje: Većina žena ne zna koliko dugo nakon seksa sperma ostaje aktivna

12. Travanj 2017.

Bez obzira koliko smo napredovali po pitanju zaštite od spolno prenosivih bolesti kao i od načina kako spriječiti neželjenu trudnoću, unatoč dostupnosti informacijama, znanstvenim istraživanjima, angažmanima različitih zdravstvenih i civilnih udruga, o seksu, čini se, ipak ne znamo dovoljno.

Naime, prema posljednjim istraživanjima provedenim u Australiji, a u kojima je o seksu ispitano preko 500 žena, jedan ključan podatak većini njih nije poznat. Gotovo polovina ispitanih žena ne zna koliko dugo spermatozoidi mogu ostati aktivni u reproduktivnom sistemu žene.

U istraživanju su sudjelovale žene starosti između 15 i 45 godina, a pitanja su bila usmjerena na njihova iskustva u seksu prilikom kojeg nisu koristile nikakvu vrstu zaštite.

Dakako, odgovarale su i na pitanja koju vrstu zaštite koriste, a njih 37 posto reklo je kako su im prezervativi najčešći izbor, dok je njih 35 posto reklo kako se od neželjene trudnoće štite uz pomoć kontracepcijskih tableta.

https://www.instagram.com/p/BSRQhICBZxr/

Međutim, na pitanju koliko dugo sperma muškarca može opstati u reproduktivnim organima žene, njih 48 posto, palo je na testu. Većina ne zna kako spermatozoidi u ženinom tijelu mogu preživjeti i uspješno ih oploditi, čak 5 dana!

- Izvan tijela sperma postane neaktivna u roku od samo nekoliko minuta. Međutim vagina i cerviks idealna su mjesta za njihov opstanak, jer dobivaju dovoljno nutrijenata potrebnih za njihov opstanak, rekla je australska medicinska sestra koja je sudjelovala u istraživanju , Jane Hooker.

- Sperma vas može oploditi i pet dana nakon seksa, dodala je Hooker.

Istraživanje koje je provela Zdravstvena i bolnička asocijacija Australije otkrila je kako se oralni kontraceptivi češće koriste od svih ostalih, a isto je pokazala i jedno drugo istraživanje, koje je proveo Institut Roy Morgan.

Istraživanje je pokazalo da, unatoč činjenici kako 60 posto ispitanih stalno koristi neku vrstu kontracepcije, više od polovine žena ipak je, neplanirano, zarudjelo.

https://www.instagram.com/p/BRRZCWHBbwP/

Što se tiče hitnih kontracepcijskih sredstava, njih 97 posto znaju da postoji "pilula nakon", međutim samo ih je trećina doista i koristila, nakon što su sudjelovale u seksu bez zaštite. Dok je "pilula nakon" dobro poznato sredstvo kontracepcije, znatno je manje ženama poznata intrauterin napravica, zvana po skraćenici IUD.

https://www.instagram.com/p/BST0kqnFzjM/

IUD je malena napravica koja se umetne u rodnicu, a koja ispušta doze hormona progestina. Na taj način rodnica postaje nepovoljno okruženje za spermije te ih onemogućava da oplode jajnu stanicu.

17. travanj 2024 10:50