Aktualno
StoryEditor

Italija, druga najzaduženija u eurozoni nakon Grčke, brani proračun pred EK

08. Kolovoz 2018.

Italija će s Europskom komisijom pregovarati o proračunu za iduću godinu braneći vlastite interese, no neće biti nerazumna u svojim zahtjevima, izjavio je u srijedu talijanski premijer Giuseppe Conte.

>>>Stabilnost eurozone ugrožena ako Italija ne ispoštuje svoje obveze o dugu i deficitu

"Pregovarat ćemo s Europskom komisijom o ozbiljnom, razumnom i odvažnom programu koji će štititi naše interese. Bit ćemo vrlo ozbiljni i odvažni, no ne i nerazumni u svojim zahtjevima", rekao je.

Njegova izjava je pomogla da se smiri tržište koje strahuje da bi ambiciozni planovi vlade o smanjenju poreza i povećanju troškova mogli povećati talijanski vanjski dug, a riječ je o najvećem dugu u eurozoni nakon Grčke u odnosu na bruto domaći proizvod.

Vlada je u srijedu zakazala sastanak o proračunu za 2019., koji će biti donesen idući mjesec te će ići pred Komisiju na odobrenje u listopadu.

Conte je rekao da vlada radi vrlo savjesno te je odbacio informacije po kojima ministar europskih poslova Paolo Savona radi na planu javnih investicija vrijednih 50 milijarda eura, koje, na inzistiranje Italije ne bi trebale biti uključene u kalkulacije o deficitu.

"Ne postoje plan A, B ili C. Postoji samo jedan proračun na kojemu radi vlada. Doprinos ministra Savone iznimno je važan, no i on je dio zajedničkih napora", kazao je.

>>>Talijanski industrijalci protiv nove vlade: Gospodarstvo na putu usporavanja u 2018. i 2019.

Conte je govorio kratko nakon što je ministar gospodarstva Giovanni Tria upozorio u novinskom intervjuu da gospodarstvo usporava i da će proračunski deficit za sljedeću godinu biti veći nego što je prethodno planirano.

03. svibanj 2024 16:29