Aktualno
StoryEditor

Italija pripremila dodatnih 14 milijardi eura pomoći građanima i kompanijama

03. Svibanj 2022.

Talijanska vlada usvojila je uredbu o dodatnih 14 milijardi eura potpora građanima i kompanijama u razdoblju snažnog rasta troškova energije, a gotovo polovinu iznosa planira financirati pojačanim oporezivanjem energetskih tvrtki.

Paket uključuje široku lepezu mjera, od državnih jamstava za bankovne kredite do jednokratnog "bonusa" od 200 eura za građane s niskim i srednjim primanjima.

Uredba predviđa i do 400 tisuća eura bespovratne pomoći tisućama kompanija koje trpe posljedice zbog rata u Ukrajini i sankcija Rusiji.

Oko tri milijarde eura potpora bit će usmjereno u građevinski sektor koji muku muči s troškovima sirovina i visokim cijenama energije.

Vlada je ujedno do 8. srpnja produljila zamrzavanje cijena goriva, koje je trebalo isteći u ponedjeljak.

- U sadašnjoj klimi velike neizvjesnosti vlada pokušava dati neki smjer i pokazati solidarnost sa svim Talijanima. Današnje mjere fokusirane su na problem troškova života koji muče većinu naših građana - rekao je premijer Mario Draghi na konferenciji za novinare u ponedjeljak navečer.

Vlada je od siječnja izdvojila 15,5 milijardi eura kako bi pomogla kompanijama i građanima s visokim računima za struju, plin i gorivo. 

Oko šest milijardi eura vlada će namaknuti oporezivanjem "izvanredne" dobiti proizvođača i prodavača struje koja je naglo porasla zahvaljujući skoku cijena plina i derivata.

Stopa poreza koji plaćaju proizvođači i prodavači struje, plina i naftnih derivata bit će podignuta s 10 na 25 posto, rekao je ministar gospodarstva Daniele Franco. Vlada od novog poreza očekuje 10 milijardi eura prihoda u ovoj godini.

Dodatnih šest milijardi bit će namaknuto iz proračuna, budući da su prihodi od poreza bili viši no što se očekivalo dok je potrošnja bila manja. 

Kako bi do sredine 2024. smanjila ovisnost o ruskom plinu, vlada je također produljila rok upotrebe četiri termoelektrane na ugljen za najviše dvije godine i osigurala potporu za ubrzanu izgradnju kapaciteta za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora.

31. siječanj 2023 11:00