Aktualno
StoryEditor

Ivančić: Hrvatskoj je još raspoloživo 2,4 milijarde eura iz EU

18. Listopad 2018.

Tri su opća cilja EU u provedbi zajedničke poljoprivredne politike za finacijsko razdoblje 2021. – 2027.: jačanje stočarstva, očuvanje okoliša i klime te jačenje konkurentosti proizvođača. O tome su govorili Josefine Loriz-Hoffmann, direktorica u Glavnoj upravi za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije i njezin kolega Michael Pielke, načelnik Odjela za Bugarsku, Hrvatsku, Poljsku, Sloveniju na Međunarodnoj konferenciji Budućnost zajedničke poljoprivredne politike EU.

>>>Tolušić: Hrvatska će dobiti i više novca iz EU fondova

Loriz-Hoffmann je rekla da u EU od poljoprivredne proizvodnje živi 22 milijuna ljudi, a kroz prerađivačku djelatnost i maloprodaju otprilike isto toliko. Ona je govorila o briselskom viđenju buduće poljoprivredne politike podsjećajući da izlazak Velike Britanije iz EU povlači za sobom posljedice. Naime, uskoro će se raspravljati o prijedlogu EK iz lipnja ove godine o zajedničkoj poljoprivrednoju politici u kojoj je predviđeno oko pet posto manje novca nego u aktualnom razdoblju. Valja napomenuti, iako su mnogi tvrdili da će Hrvatska dobiti oko četiri posto sredstava manje za izravne potpore (poticaje) te čak do 15 posto manje iz Fonda za Ruralni razvoj, danas je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao da će dobiti isto, čak i više, dok je njegov pomoćnik Krešimir Ivančić potvrdio da će iz Ruralnog razvoja Hrvatska moći povući i više novaca nego u aktualnom razdoblju.

U svakom slučaju, ona je napomenula da će se države članice morati prilagoditi novom viđenju politike koja od 2021. prelazi s politike usklađenosti poljoprivredne proizvodnje u EU na poticanje ostvarivanja rezultata te na vrednovanje izvedbe.

Pielke je govorio o devet posebnih ciljeva ZPP-a u koje su uvrštetni: očuvanje klime i krajolika, stavljanje u ravnopravan položaj proizvođača, otkupljivača i trgovaca, poticanje realno ostvarivih prihoda, upravljanje održivim resursima, generacijske potpore, poticanje živopisnih ruralnih područja, poboljšanje ishrane i zdravlja životinja te povećanje konkurentosti.

Ministar poljoprivrede Tolušić govorio je o zakonskoj regulativi koja je donesena u zadnje dvije godine naglasivši da je puno toga popravljeno, ojačane su inspekcije, a raspisano je preko osam milijardi kuna natječaja.

>>>Velesajam: Prva polovica godine 10 posto bolja nego lani

Ivančić je rekao da je trenutno Hrvatskoj raspoloživo 2,4 milijarde eura iz EU izvora, napomenuvši da nije točno kako se slabo koriste sredstva EU podastrijevši podatak kako je 55 posto novca već ugovoreno i da u narednim godinama očekuje još i veći postotak. On je napomenuo kako u Ministarstvu i Agenciji za plaćanja u poljoprivredi dobro rade svoj posao te očekuje još veću efikasnost jihovog rada u nadolazećim godinama.

02. svibanj 2024 00:55