Aktualno
StoryEditor

Ivića Pašalića zbog afere oko Hypa čeka optuženička klupa u Austriji

17. Kolovoz 2017.

Ivić Pašalić, zajedno sa još dvojicom Hrvata, odgovarat će na pitanja tužitelja pred Zemaljskim sudom u Klagenfurtu, u jednoj od najstarijih političko-gospodarskih afera u Hrvatskoj. Riječ je o kraku afere Hypo Alpe Adria Banka, slučaju Hilltop, vezanom uz kupnju zemljišta u Šimunima na otoku Pagu, prenosi detalje Jutarnji list. 

Prema pisanju tog lista, Ivić Pašalić trebao bi se pojaviti na ročištu zakazanom u rujnu. Osim njega, na optuženičkoj se klupi nalaze Igor Mlinar, Milan Lučić te bivši direktori Hypo banke Wolfgang Kulterer i Günter Striedinger.

>>>Pašalić dao ostavku, Smiljanić novi predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK

- Optužnica je u međuvremenu postala pravomoćna i određen je početak suđenja - potvrdio je Jutarnjem glasnogovornik suda Manfred Herrnhofer.

>>>FOTO: Trijumf treša na predstavljanju Ćaćine knjige

U optužnici se navodi kako je  Günter  Striedinger 2002. godine podređenima kupoprodaju zemljišta u Hrvatskoj prezentirao kao pomoć  “VIP klijentu banke Misteru P. da vrati likvidnost svome poduzeću”.

"Mister P." trebao bi biti Pašalić, ali on je u nekoliko navrata demantirao kako se tu radi o njemu.

Austrijsko tužiteljstvo tvrdi upravo to, da se radilo o Iviću Pašaliću i njegovoj grupaciji Zagrebdrvo - Adriadrvo. Tužiteljstvo nadalje tvrdi kako je opisanim radnjama pričinjena šteta banci, te kako je ilegalno izvučeno 32 milijuna eura.

20. travanj 2024 08:15