Aktualno
StoryEditor

Ivo Peroš: Besmisleno je ‘silovati‘ LNG bez 1,5 milijardi m³ plina osiguranog plasmana

30. Siječanj 2019.

Vlada Republike Hrvatske donijela je na današnjoj sjednici, među ostalim, odluku o financiranju prve faze projekta plutajućeg terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku. Iz državnog proračuna osigurat će se 100 milijuna eura za LNG terminal,  Europska komisija osigurala je 101,4 milijuna eura bespovratnih sredstava, dok su osnivači HEP i Plinacro osigurali 32,6 milijuna eura.

>>>Miodrag Šajatović: Trampa – Mi Amerima LNG terminal, oni nama borbene avione

Ministar Ćorić podsjetio je još jednom da je projekt LNG terminala strateški projekt RH.

- Kako bi se osigurala energetska neovisnost i sigurnost opskrbe energijom neophodno je diverzificirati dobavne pravce kako bi mogli dobivati energiju iz više izvora. Realizacijom projekta omogućit će se i jačanje energetske zajednice. Ukupna vrijednost projekta je 234 milijuna eura, a od strane Europske komisije je osigurano 101,4 milijuna eura bespovratnih sredstava. RH će sufinancirati projekt sa 100 milijuna eura, rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

>>>Ministar Ćorić se ispričao što nisu bolje pojašnjene činjenice o LNG terminalu

Ivo Peroš, naftni konzultant koji je radio 40 godina u industriji nafte i plina, mišljenja je da bez da se osigura minimum od milijardu i pol kubika plina osiguranog plasmana i osiguranog tržišta da je potpuno besmisleno gurati i ‘silovati‘ taj projekt.

- Tim više što se dovode novi dobavni pravci prirodnog plina, ne LNG-a, iz pravca Azerbejdžana i Rusije. Ako je jedini argument nekakva strateška vrijednost, mislim da je to preskupo. Hrvatska je presiromašna da plaća stratešku sigurnost europskih i američkih interesa - uvjeren je Peroš.

29. travanj 2024 03:02