Aktualno
StoryEditor

Izabran novi direktor EUROCONTROL-a

07. Srpanj 2017.

Prošlog mjeseca stalna komisija Europske agencije za sigurnost zračne plovidbe (EUROCONTROL) imenovala je novog generalnog direktora, Eamonna Brennana, direktora irskog pružatelja usluga u zračnoj plovidbi.

EUROCONTROL svakih pet godina imenuje novog direktora, a nakon što su se na njegovom čelu posljednjih 60 godina izmjenjivali kandidati velikih zemalja poput Velike Britanije, Španjolske, Francuske i drugih, ovo je prvi put da je na čelu te organizacije direktor iz manje zemlje, otkrio Dragan Bilać, direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP).

Dužnost generalnog direktora EUROCONTROL-a Brennan će preuzeti 1. siječnja 2018. godine od Franka Brennera kojemu istječe petogodišnji mandat.

>>>Novi trendovi u upravljanju zračnim prometom

Iako je EUROCONTROL formalno neutralna organizacija, imenovanjem novog direktora na neki će način biti više zastupljeni interesi manjih zemalja, među kojima je i Hrvatska.

- Pohvalio bih budućeg direktora Brennana zbog njegovih napora i iskustva koje je stekao te očekujem da će donijeti znatna poboljšanja, a da će organizacija pod njegovim vodstvom funkcionirati još bolje nego sada, kazao je Bilać.

>>>EK tuži Hrvatsku Sudu EU jer nije ratificirala pristupanje Eurocontrolu

Bilać je s Brennanom imao priliku surađivati unutar konzorcija COOPANS, jedinstvene organizacije koju čini pet pružatelja usluga u zračnoj plovidbi, a to su HKZP (Hrvatska), IAA (irska), LFV-a (Švedska), Naviaira (Danska) i Austro Controla (Austrija).

19. travanj 2024 18:42