Aktualno
StoryEditor

Izbori u Schleswig-Holsteinu ispit popularnost demokršćana i socijaldemokrata

07. Svibanj 2017.

U najsjevernijoj njemačkoj saveznoj pokrajini Schleswig-Holstein u nedjelju se bira pokrajinski parlament, a ovi izbori se smatraju još jednim odmjeravanjem političkih snaga uoči parlamentarnih izbora koji se održavaju u rujnu.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja, sadašnja koalicijska vlada u Schleswig-Hoslteinu, sastavljena od članova Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) stranke Zeleni i stranke danske manjine Južnošlesviške udruge birača (SSW), mogla bi izgubiti većinu.

>>> Martin Schulz, govornik čijem osjećaju za puk Merkel ne može parirati

Prema istim ispitivanjima javnog servisa ZDF Kršćansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel može računati s podrškom od oko 32 posto birača, njezin glavni konkurent SPD s 29, Zeleni s 12, Liberalno-demokratska stranke (FDP) s 11 te desno-populistička Alternativa za Njemačku sa šest posto birača. SSW, koja ne mora ispuniti uvjet prelaska izbornog praga od 5 posto, osvojila bi 3 posto.

Izbori u Schleswig-Holsteinu su drugi po redu izbori za lokalni parlament u 2017. Iako u ovoj saveznoj pokrajini živi relativno malo birača (2,5 milijuna), ovi izbori se smatraju još jednim važnim ispitom popularnosti demokršćana i socijaldemokrata. Glavna borba će se voditi između sadašnjeg premijera i socijaldemokratskog političara Torstena Albiga i demokršćanskog političara i izazivača Daniela Guenthera.

>>>Curenje informacija o ‘zatrovanoj atmosferi’ između May i Junckera, razljutilo Merkel

Pozornost je posebice usmjerena na pitanje hoće SPD u Schleswig-Holsteinu profitirati od porasta popularnosti saveznog SPD-a otkako je bivši predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz u veljači preuzeo kormilo stranke i izabran za glavnog kandidata socijaldemokrata na predstojećim parlamentarnim izborima u rujnu. Na prvim ovogodišnjim lokalnim izborima u Sarskoj u ožujku, SPD nije profitirao od uzlaznog trenda na saveznoj razini.

Za tjedan dana, 14. svibnja, na redu su izbori u najmnogoljudnijoj njemačkoj saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna - Vestfalija gdje socijaldemokratima također prijeti gubitak vlasti i pobjeda CDU-a. Glavne teme predizborne kampanje u Schleswig-Holsteinu bile su obrazovanje, elektrane na pogon vjetra te pojačanje infrastrukture prema sjevernom susjedu Danskoj.

29. travanj 2024 08:35