Aktualno
StoryEditor

Izborno povjerenstvo odbilo Kerumove prigovore

07. Lipanj 2017.

Predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva u Splitu, sudac Marijan Miletić, rekao je u srijedu da je to povjerenstvo odbilo istaknute prigovore kandidata na lokalnim izborima protiv odluke Gradskog izbornog povjerenstva Grada Splita.

"U odnosu na istaknute prigovore, a nakon zatraženog izjašnjenja i očitovanja GIP-a, Županijsko izborno povjerenstvo je odbilo istaknute prigovore protiv odluke GIP-a o utvrđivanju rezultata izbora za gradonačelnika Grada Splita", kazao je Miletić.

Prigovore su podnijeli Željko Kerum, HGS i Popravi grad Nova generacija nakon što je za gradonačelnika Splita izabran kandidat Andro Krstulović Opara (HDZ). Uz to, dodao je, bila su istaknuta i dva prigovora u odnosu na rezultat GIP- a Grada Stari Grad. Prigovore su istakli gradonačelnički kandidati Antonio Škarpa i Mihaela Petrić. "I ti su prigovori odbijeni, te su na snazi ostale odluke GIP- a Stari Grad i tu će se, s obzirom da su oba kandidata dobila podjednak broj glasova, ići u treći krug izbora", kazao je Miletić.

Obrazlažući takvu odluku kazao je da im je GIP dostavio očitovanje prema kojem je za njih u splitskom slučaju bilo sporno 110 listića i radi se o brojci koja ne bi utjecala na konačan rezultat izbora s obzirom da je Andro Krstulović Opara imao 1089 glasova više od Keruma nakon čega je ŽIP izvršio uvid u 110 listića. Još je rekao da je ŽIP u svom punom i proširenom sastavu utvrdio da je među 110 listića koji su bili sporni za GIP bilo 51 nevažećih, odnosno da nisu bili ispunjeni na način da bi jednom od kandidata pripao glas.

"U preostalih 27 listića glas bi pripao Željku Kerumu, dok bi u 32 listića glas pripao Andri Krstuloviću Opari. Što se tiče prebrojavanja glasova za svakog od kandidata praksa je Ustavnog suda RH da kada je razlika jedan glas da se zbog paušalnih navoda ne radi novo prebrojavanje. Na ovu našu odluku postoji pravo na žalbu koja se podnosi Ustavnom sudu u roku od 48 sati od dana primitka odluke ili rješenja ŽIP- a", rekao je Miletić. Dodao je kako su sve stranke kandidati na pojedinim biračkim odborima imali svoje članove, kao i promatrače, pa prigovori koji su bili istaknuti na tri biračka mjesta nisu u bitnom utjecali na konačni zapisnik sastavljen na ta tri biračka mjesta.

19. travanj 2024 20:45