Aktualno
StoryEditor

Izmjene zakona: Za prijem u policiju dovoljna trogodišnja srednja škola

02. Srpanj 2018.

Mlađi od 30 godina za završenom trogodišnjom srednjom školom prema izmjenama i dopunama Zakona o policiji moći će obavljati posao policijskog službenika, javlja Novi list. Dosad su za taj posao mogli aplicirati jedino kandidati sa završenom četverogodišnjom srednjom školom.

Ministarstvo unutarnjih poslova u petak je u postupak javnog savjetovanja pustilo prijedlog Zakona, a do 17. srpnja svi će zainteresirani moći izreći svoje mišljenje na e-savjetovanju.

>>>Sindikat MUP-a traži proširenje policijskih ovlasti, uporabu sile

Ostali uvjeti ostaju nepromijenjeni, pa tako policajci i dalje ne smiju biti članovi stranke, te moraju biti dostojni obavljanja policijske službe s posebnom psihičkom i tjelesno-zdravstvenom sposobnošću. Osim stručne spreme novost je i uvođenje naknade za stanovanje na koju bi imao policijski službenik raspoređen u mjesto rada udaljeno više od 100 kilometara od mjesta prebivališta, a koji nema riješeno stambeno pitanje i ne prima naknadu troškova međumjesnog prijevoza.

Pravo na tu naknadu imali bi i policijski službenici koji rade na otoku, a kojima je mjesto prebivališta na kopnu ili drugom otoku, te obratno, bez obzira na udaljenost.

Deficit domicilnih policajaca

Mjera bi se počela primjenjivati od sljedeće godine. Praksa je pokazala, navodi se u obrazloženju zakona, da je u pojedinim policijskim upravama - primarno PU dubrovačko-neretvanskoj, PU istarskoj, PU ličko-senjskoj, nezadovoljavajuća popunjenost radnih mjesta policijskih službenika domicilnim stanovništvom, stoga se polaznike tečaja za zanimanje policajac, nakon završenog tečaja, na temelju ugovora na pet godina raspoređuje u navedene policijske uprave.

>>>Nabava odora i opreme: MUP potpisao ugovore vrijedne 112,6 milijuna kuna s hrvatskim kompanijama

– S obzirom na nedostatna primanja, nedostatak smještajnih kapaciteta (službenih i privatnih), posebice tijekom trajanja turističke sezone, policijskim službenicima je izrazito teško organizirati i podmirivati obveze vezane uz smještaj. To, kao i odvojenost od obitelji i mjesta prebivališta su važniji razlozi zbog kojih policijski službenici, nakon isteka ugovornog roka, inzistiraju na premještaju,  stoji u obrazloženju.

Pravo na naknadu bi prema procjeni imalo oko 1500 policajaca, a ona bi iznosila tisuću kuna neto, za što bi država morala izdvojiti 1800 kuna brutto, odnosno 34,2 milijuna kuna godišnje.

20. travanj 2024 12:59