Aktualno
StoryEditor

‘Iznimno zahtjevnu‘ 2017. HPB završio s dobiti od 7,1 milijun kuna

28. Veljača 2018.

Hrvatska poštanska banka (HPB) je prošlu godinu završila s neto dobiti od 7,1 milijun kuna, uz rast neto prihoda od kamata i naknada, a iznimno zahtjevna 2017. obilježena je i skokom rezervacija zbog izloženosti grupi Agrokor i povezanim osobama, objavili su u utorak iz HPB-a.

- Hrvatska poštanska banka je imala odlično drugo polugodište 2017. te je, usprkos visokim rezerviranjima po izloženosti grupi Agrokor i povezanim osobama, nadoknadila gubitak iz prvih šest mjeseci i godinu završila s neto dobiti od 7,1 milijun kuna, ističu iz HPB-a.

>>>Dobit HPB-a u trećem tromjesečju anulirala gubitak zbog Agrokora

Podsjećaju, naime, kako je gubitak u prvom polugodištu iznosio 64,5 milijuna kuna, ali su to u drugom polugodištu uspjeli nadoknaditi i godinu završiti s dobiti.

Po podacima iz financijskog izvješća HPB-a za prošlu godinu, ispravci vrijednosti prema grupi Agrokor i povezanim osobama iznose 281 milijun kuna.

Operativna dobit HPB-a za 2017. godinu iznosi 373,2 milijuna kuna i gotovo je na razini rekordne 2016. godine (pad za 1,6 posto), kada su ostvareni značajni jednokratni efekti (dobitak od prodaje dionica VISA Europe u iznosu 33,5 milijuna kuna), navode iz HPB-a.

>>>Neto dobit Zabe pala 50 posto zbog vrijednosnih usklađenja

- U drugoj polovici godine uspjeli smo nadoknaditi šestomjesečni gubitak povezan s ispravcima vrijednosti prema Agrokoru i povezanim osobama i završili 2017. sa 7,1 milijun kuna neto dobiti. Rezerviranja za spomenuti gubitak anulirala su našu operativnu dobit od 373,2 milijuna kuna, rast neto kamatnih prihoda od 3,3 posto i rast neto prihoda od naknada od 4 posto, ističe predsjednik Uprave HPB-a Tomislav Vuić u komentaru poslovnih rezultata.

Po podacima iz izvješća, neto kamatni prihod HPB-a u prošloj je godini iznosio 531,3 milijuna kuna, što je rast od 3,3 posto u odnosu na godinu ranije, a neto prihod od provizija i naknada je porastao za 4 posto, na 192,1 milijun kuna.

Zahvaljujući rastu garancija i kunskog platnog prometa prihodi od provizija u segmentu gospodarstva porasli su 4,4 posto, a snažan je rast ostvaren u kartičnom poslovanju kao rezultat povećanja broja korisnika i transakcija na bankomatima, posebno tijekom rekordne turističke sezone, ističu iz HPB-a.

>>>RBA: Krediti stanovništvu porasli na 119 milijardi kuna

U priopćenju Banke ističu kako je zbog tržišnog udjela blizu 5 posto mogućnost daljnjeg širenja poslovanja bila sužena sve do stupanja na snagu nove odluke o zaštitnom sloju za strukturni sistemski rizik u kolovozu 2017. godine. Imovina je u takvim ograničavajućim uvjetima porasla 2,6 posto, na 19,8 milijardi kuna.

Krediti stanovništvu prošle su godine nastavili rast od 6,3 posto, a krediti trgovačkim društvima od 5,9 posto.

- Stalan rast depozita potvrdio je HPB kao jednu od banaka u koju klijenti imaju najviše povjerenja - povećanje u 2017. iznosi 4,2 posto, pritom su u porastu depoziti građana i svih nefinancijskih pravnih subjekata, ističu iz HPB-a.

>>>HPB: Prvi uvjet za dokapitalizaciju je da RH ostane većinski vlasnik

Izdvajaju i podatak o novim klijentima pa je tako tijekom prošle godine otvoreno gotovo 32 tisuće tekućih računa građana, što "pokazuje da HPB nastavlja jačati klijentsku strukturu i potencijal za budući rast prihoda".

Krajem 2017. kapital HPB-a iznosio je 1,9 milijardi kuna, što je povećanje od 0,9 posto. Stopa adekvatnosti kapitala po privremenim izračunima porasla je na oko 18 posto zahvaljujući mjerama optimizacije izloženosti rizicima, navode iz HPB-a.

HPB je tijekom prošle godine proveo dubinsko snimanje Jadranske banke. Dokapitalizacija HPB-a odgođena je za 2018. godinu, ističu uz ostalo iz HPB-a.

18. travanj 2024 04:13