Aktualno
StoryEditor

Izraelska biotech kompanija uspješna u uzgoju i regeneraciji kostiju

17. Veljača 2018.

Znanstvenici izraelske biotehnološke kompanije Bonus BioGroup ušli su u drugu fazu kliničke studije u kojoj pokušavaju uzgojiti kosti u laboratoriju, prenosi Times of Israel.

Prva faza, koja je počela prije četiri godine uspješno je provedena, a u njoj su sudjelovala 32 pacijenata.

>>>Znanstvenici ovladali stvaranjem ljudskih jajašca

Proces uzgoja kostiju najprije počinje liposukcijom masnih stanica iz tijela, od kojih se neke izoliraju. Zatim se izolirane stanice razvijaju u bioreaktoru, umjetnoj simulaciji ljudskog tijela. Nakon dva tjedna, nova kost prilagođena pacijentovim potrebama ubrizgava se natrag u tijelo pacijenta u obliku tisuća malenih čestica kostiju nazvanih BonoFill.

[caption id="attachment_322469" align="aligncenter" width="670"] Foto: bonusbiogroup.com[/caption]

Kost može ojačati i rasti zajedno s pacijentom, pogotovo kada je u pitanju regeneracija dječje kosti. Stariji bolesnici, kao i pacijenti koji pate od osteoporoze, infekcija, raka ili traumatske ozlijede mogli bi dobiti nove kosti i do sedam puta jače od originalne. Rascjep nepca, koji se trenutačno liječi nizom operacija u periodu od nekoliko godina, novom metodom mogao bi se izliječiti u ranom djetinjstvu.

Iz Bonus BioGroup-a procjenjuju da će postupak, kada ga i ako bolnice počnu koristiti, koštati manje od tretmana liječenja kostiju ponovnim rastom koji se trenutačno koristi, a košta i do 90 tisuća dolara.

>>>Revolucionarna nanotehnologija liječi rane i obnavlja organe

U drugoj fazi istraživanja znanstvenici će obaviti više od 60 operacija na dvije grupe pacijenata, kranijalnih i ortopedskih. Tim znanstvenika očekuje da će metoda, nakon što završi testna faza, dobiti odobrenje američke Agencije za hranu i lijekove, te postati učestala u naredne tri do četiri godine.

U sljedećoj fazi fokus tima biti će na regeneraciji masti i hrskavice, a cilj je stvaranje ‘‘rezervnih dijelova‘‘ za ljude kako bi mogli liječiti koljena, kukove, ramena i laktove. Regeneracija masti mogla bi omogućiti zamjenu silikona u implantatima za grudi sa stvarnim masnoćama iz ljudskog tijela.

>>>Genetičko inženjerstvo: Znanstvenici prvi put ‘reprogramirali’ DNK unutar ljudskog tijela

Jedan od prvih pacijenata studije bio je 28-godišnji muškarac koji je ostao bez kosti ruke u prometnoj nesreći, a na listi čekanja za liječenje nalazi se 14 pacijenata.

Bonus BioGroup zapošljava 40 ljudi, a prikupili su investicije u iznosu od 20 milijuna dolara.

27. travanj 2024 21:37