Aktualno
StoryEditor

Izumljen pročišćivač koji čak i vodu iz Mrtvog mora može učiniti pitkom

08. Travanj 2018.

Unatoč svim našim tehnološkim napretcima, pristup čistoj vodi još uvijek predstavlja veliki problem - ne samo za zemlje trećeg svijeta, nego i ovdje u Hrvatskoj, gdje nestašice vode tijekom prirodnih katastrofa ili katastrofa prouzročenih ljudskom djelatnosti mogu zagaditi pitku vodu i ugroziti ako ne život, onda barem životni standard. Znanstvenici su stvorili isplativu tehnologiju koja rješava taj problem pomoću hidrogelova. Koristeći Sunčevu energiju, ti materijali napravljeni od gel-polimera mogu pročistiti vodu iz bilo kojeg izvora - uključujući i slanu vodu iz Mrtvog mora.

Tim predvođen istraživačem Guihua Yu na Sveučilištu Texas u Austinu stvorio je hidrogel koji je i hidrofilan i poluvodič, prenosi Inhabitat.

>>>Ćorić: Voda u Slavonskom Brodu i dalje nije za piće, filter je trebao biti promijenjen još 2010.

- Zapravo smo prepravili cijeli pristup konvencionalnom isparavanju vode u svrhe pročišćavanja, rekao je Yu. Sustav djeluje tako da voda isparava pod direktnim sunčevim zrakama, a zatim se pumpa u kondenzator gdje se ukapljuje slatka voda. Pritom filtrira i štetne tvari.

https://www.youtube.com/watch?v=lsJM8KqHnXc

Solarni generator vodene pare na bazi hidrogela može desalinizirati vodu mnogo jeftinije nego trenutno dostupne metode, pritom koristeći znatno manje energije.

>>>U deset poznatih brandova flaširanih voda znanstvenici pronašli plastiku

- Desalinacija vode destilacijom je uobičajena metoda za masovnu proizvodnju slatke vode. Međutim, trenutne tehnologije destilacije zahtijevaju velike pogone i prilično su zahtjevne po pitanju energije, rekao je Fei Zhao, istraživač koji je uključen u projekt.

Prilikom testiranja ove tehnologije, istraživači su dobili 25 litara vode po kvadratnom metru – što je i više nego dovoljno za područja pogođena prirodnim nepogodama ili za kućanstvo.

20. travanj 2024 01:27