Aktualno
StoryEditor

Izvozna klima u ovome trenutku zaslužuje ocjenu 3 na skali do 10

02. Ožujak 2017.

Trendovi u izvozu su stagnacija izvoza na CEFTA tržišta, ubrzana tendencija jačanja kune u odnosu na euro, rast izvoza, ali u uvoza hrane, skok izvoza farmaceutske industrije, stagnacija izvoza drvno prerađivačke industrije, te daljnji pad izvoza naftnih derivata. Tako govore detaljni izvještaj o stanju hrvatskog izvoza koje je okupljenima na Liderovom 21. Susretu Kluba izvoznika predstavila Manuela Tašler, zamjenica glavnog ureda Lidera.

- Naglašena potreba za jačanjem izvoza u preporukama Vijeća za gospodarska pitanja predsjednice RH, te reakcije ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića pozitivno su utjecale na rast ’izvozne klime’, dok je za rast izvoza otežavajuća okolnost što premijer i članovi vlade izvoz spominju samo ako ih se za to izravno pita, što najčešće nije slučaj. Isto tako na lokalnoj razini politike izvoz se ne spominje. U ovom trenutku ocjenjujemo izvoznu klimu ocjenom 3 (na skali do 10) - zaključila je Tašler.

"Džaba reklame ako je radnik nezadovoljan"

U sklopu susreta okupljenima su se predstavili i predsjednici Odbora Hrvatskog sabora za gospodarstvo (Darinko Kosor), financija i državnog proračuna (Grozdana Perić), te za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo (Mirando Mrsić). Perić je zamolila poduzetnike da reagiraju na vrijeme i upozore Odbor na moguće greške ili im sugeriraju rješenja na probleme. Kosor vjeruje kako je gospodarstvo najvažnija stvar svake države, a poduzetnici najvažniji dio priče o gospodarstvu. Predsjednik odbora za gospodarstvo  najavio je i kako će Odbor upravo radi na boljem pozicioniranju hrvatskih tvrtki na kanadskom tržištu, i to za javne poslove, što ranije nije bio slučaj.

- Zadovoljni radnik najveće je blago za svakog poduzetnika. U Hrvatsku je konačno došlo vrijeme da radna mjesta budu dobro plaćena. Džaba reklame ako je radnik nezadovoljan- kazao je Mrsić, te najavio kako bi regionalne potpore trebale vrlo brzo zaživjeti.

>>>FOTO: 21. susret članova Liderovog Klub izvoznika u Hrvatskom saboru

Članovi kluba izvoznika upozorili su današnjeg domaćina, predsjednika Hrvatskog sabora Božu Petrova na probleme koje ih more, kao i na ono što smatraju da bi trebali prioriteti Sabora i vlade.

Tako je Alojzije Šestan, vlasnik tvornice šljemova Šestan-Busch iz Preloga upozorio kako će Hrvatska uskoro krenuti u nabavku vojnih zrakoplova, te da je od strateške važnosti za državu da se ’ oni ne plate državnim proračunom, već našom proizvodnjom’. Snježana Bahtijari, direktorica marketinga i komunikacija u Ericsson Nikoli Tesli, upozorila je Petrova i predsjednike Odbora na tri ključna problema, a na koje bi vlada i Sabor rješenje trebala ponuditi što prije. – Treba nam revizija za pametne specijalizacije (kako bi ICT sektor dobio prioritetno značenje). Nadalje , nedopustivo je da Hrvatska ne daje potpore za istraživanje, razvoj i inovacije. Isto tako vlada treba konstantno pratiti utjecaje primjene propisanih zakona na gospodarstvo – kazala je Bahtijari. Vlasnik Kotke Ivica Cerovečki vjeruje kako na tržištu mogu opstati samo najbolji izvoznici,te kako zakoni trebaju biti jednostavniji i konkretniji, dok je vlasnik Elde, novog člana Kluba izvoznika, Dario Marinić upozorio kako je za njegovu tvrtku ,koja se bavi proizvodnjom električnih cigareta, poguban zakon o zabrani prekogranične internet prodaje njihova produkta, kao i činjenica da su duhan prisiljeni prerađivati izvan granica Hrvatske, što im stvara dodatni trošak.

>>>Alojzije Šestan: Amerikanci bi htjeli da proizvodnju kaciga preselimo k njima, ali ja to ne želim

- Predstavnici medija me ispituju o Ustavnom sudu i pobačaju, a to što se ovdje priča o milijardama eura i budućnosti hrvatskog gospodarstva, kao da ih ne zanima – zaključio je Božo Petrov nakon što je pažljivo saslušao članove Liderova kluba izvoznika i obećao daljnju suradnju i niz  susreta sličnog tipa.

29. travanj 2024 00:27