Aktualno
StoryEditor

Janez Janša: Vlada Mire Cerara djelovala je ‘diletantski‘ u arbitražnom sporu s Hrvatskom

27. Prosinac 2017.

Slovenski oporbeni čelnik Janez Janša kazao je u srijedu da je vlada Mire Cerara djelovala "diletantski" u sporu s Hrvatskom oko arbitraže, što se po njegovim riječima pokazalo i kada je na Općoj skupštini UN-a Slovenija glasovala za  rezoluciju kojom se SAD poziva da odustane od priznanja Jeruzalema izraelskom prijestolnicom.

"Očekuju potporu ključnih međunarodnih čimbenika u sporu s Hrvatskom oko arbitraže, a onda glasuju protiv SAD-a u nekom pitanju koje nema vitalnog značenja. Hrvatska se je prilikom glasovanja suzdržala, a diplomacija Cerara i Erjavca i u ovom je slučaju pokazala mišiće na nekoj točki koja će Sloveniji samo škoditi", kazao je Janša za televizijsku postaju Nova24TV.

>>> Pejčinović Burić: Erjavec je agresivan i bezobrazan, a slovenski pritisak oko arbitraže neuspješan

"Teško  je gledati situacije kad vidiš da bi se stvari dale riješiti elegantno i u korist Slovenije i to ne nekim posebnim naporima nego normalnim političkim i diplomatskim djelovanjem, a događa nam se diletantizam", rekao je Janša, te upozorio na različite izjave i nastupe premijera Cerara i ministra vanjskih poslova Karla Erjavca u vezi s priznanjem nezavisnosti Palestine  i dijalogu s Hrvatskom oko arbitraže i granice.

"Između premijera i ministra vanjskih poslova dolazi do sporova i to prije ključnih događaja. To nam se ne bi smjelo događati, takvu državu nitko ne uzima ozbiljno", rekao je Janša.

On je kritizirao i nastupe Cerarove vlade prema Europskoj komisiji od koje očekuje da u graničnom prijeporu pritisne Hrvatsku da prizna arbitražnu odluku pozivajući se na poštivanje dogovora, dok istodobno ne ispunjava dogovoreno s Bruxellesom oko privatizacije Nove Ljubljanske banke nego inzistira na održavanju državnog vlasništva.

29. travanj 2024 03:56