Aktualno
StoryEditor

Japan razmatra uvođenje carina na uvoz američkih proizvoda

17. Svibanj 2018.

Japan razmatra uvođenje carina na uvoz američkih proizvoda u vrijednosti od 409 milijuna dolara, kao odgovor na carine na uvoz čelika i aluminija u SAD koje je nedavno nametnuo američki predsjednik Donald Trump, objavila je u četvrtak javna televizija NHK.

Japanska vlada se priprema ovoga tjedna obavijestiti Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) o tom planu, što je nužan postupak po svjetskim trgovinskim pravilima, objavila je NHK.

Taj potez vjerojatno je dio nastojanja da Washington doda Japan na popis zemalja koje su izuzete od američkih carina.

>>>Odluka STO-a: Amerika će imati pravo uvesti kaznene carine EU

Washington je, naime, uveo te carine, ali je neke zemlje privremeno izuzeo od primjene tih carina. Planirane protumjere Tokija bile bi iste vrijednosti kao i carine koje je nametnuo Washington, javlja NHK.

Jedan dužnosnik vlade kazao je kako Tokio razmišlja o poduzimanju nekih oblika akcije temeljenih na pravilima WTO-a, no nije donesena konačna odluka o tome treba li poduzeti protumjere.

- Ništa se još nije odlučilo o tome kakav ćemo konkretni odgovor poduzeti: analiziramo utjecaj američkih carina na japanske tvrtke i pozivamo Washington da ponudi Japanu izuzeće, izjavio je jedan dužnosnik Reutersu pod uvjetom anonimnosti jer nije ovlašten javno govoriti.

>>>Nakon dvije godine rasta japansko gospodarstvo palo

Japan je jedini veliki američki saveznik koji nije izuzet od Trumpove odluke o carinama, koja je došla kao šok za mnoge političare, s obzirom na bliske veze japanskog premijera Shinzo Abea s predsjednikom SAD-a.

S obzirom na jake obrambene veze Japana sa Sjedinjenim Državama, Tokio se s oprezom pridružuje koracima Kine i Europske unije, koji su oštro reagirali na odluku SAD-a najavom protumjera. Međutim, neki vladini dužnosnici nisu isključili mogućnost podizanja trgovinskog spora u WTO-u protiv američkog poteza.

22. svibanj 2024 23:15