Aktualno
StoryEditor

Japanske tvrtke pokazale interes za udio u novom ruskom proizvođaču plina

25. Kolovoz 2022.
foto Shutterstock

Japanske trgovačke kuće Mitsui i Mitsubishi Corporation objavile su u četvrtak da žele udio u novoj ruskoj kompaniji koja je preuzela proizvodnju ukapljenog prirodnog plina na Sahalinu.

- Jutros je donesena odluka o pristanku na preuzimanje udjela. Pismena suglasnost biti će dostavljena u roku - rekao je glasnogovornik Mitsubishija, misleći na 4. rujna.

- Odlučili smo zadržati udio u projektu Sakhalinu-2 - izjavio je pak glasnogovornik Mitsuija.

Kompanije su pristale preuzeti udjele u novoj kompaniji nakon što je japanska vlada od njih zatražila da 'pozitivno razmišljaju' o tom pitanju budući da je Sakhalin-2 ključni izvor stabilne opskrbe Japana energijom.

Mitsui i Mitsubishi zajedno drže 22,5 posto udjela u Sakhalinu-2, a zajedno sa Shellom nešto manje od polovine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u lipnju uredbu o preuzimanju kontrole nad projektom na ruskom Dalekom istoku nakon što su zapad i njegovi saveznici, uključujući Japan, uveli sankcije Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Uredba je propisala osnivanje nove kompanije, Sakhalinskaya Energiya LLC, koja je preuzela sva prava i obveze Sakhalin Energy Investmenta.

Ruski državni proizvođač plina Gazprom postao je vlasnik nešto više od polovine udjela u novoj kompaniji, koja drži preostali udio dok dioničari bivše tvrtke ne izvijeste žele li biti dio novog projekta.

Uredba ruske vlade, potpisana početkom kolovoza, dala je stranim investitorima mjesec dana vremena da zatraže udjele. Ako to ne naprave, zatražit će se procjena njegove vrijednosti i bit će prodan ruskim kompanijama.

Odluka Mitsuija i Mitsubishija o preuzimanju udjela bila je uvelike očekivana jer je japanska vlada u više navrata poručila da će podržati nastojanja trgovačkih kuća da ostanu u projektu. Japan iz Rusije uvozi oko 10 posto ukapljenog plina, uglavnom iz Sakhalina-2.

Shell je već otpisao vrijednost svoje ruske imovine, a prije nekoliko mjeseci jasno je dao do znanja da namjerava napustiti Sahalin-2 i da je pregovara s potencijalnim kupcima.

Sakhalinskaya Energiya LLC priopćila je prošloga petka da je počela poslovati i da nastavlja s proizvodnjom i izvozom.

26. travanj 2024 04:45