Aktualno
StoryEditor

Japanski jen jedina mirna luka na uzburkanim valutnim tržištima

09. Siječanj 2019.

Prošli tjedan bio je cijeli u ‘zelenom‘ za sve žitarice na najvećoj američkoj robnoj burzi. Cijena kukuruza porasla je 5 usd/st, sojinog zrna čak 10 usd/st, sojina sačma slijedila je zrno s porastom cijene od 8 usd/st dok je cijena pšenice korigirana također za 8 usd/st.

Uzrok porasta cijena leži u suhom vremenu u Brazilu što bi moglo utjecati na urod brazilskog kukuruza za koji se predviđalo da će biti odličan. Stučnjaci smatraju da će USDA smanjiti brojke uroda američkog kukuruza za 2018. Pomanjkanje kiše u Brazilu odražava se i na soju, pa je za očekivati da će urod biti manji za 5 milijuna mt od ranije očekivanog uroda. Pozitivni komentari o trgovini između Kine i SAD-a su također utjecali na porast cijene. Vjeruje se da će cjelokupna situacija uskoro biti riješena.

WASDE izvještaj još nije objavljen zbog izostanka financiranja od strane američke vlade. Mnoge stvari su stale ili su stopirane, izvještaji nisu završeni niti objavljeni na webu jer je prioritet administracije granica između Meksika i SAD-a.

Istovremeno, Peruanci se i dalje bave ribolovom, ispunjenje kvote svakim danom je sve bliže i trenutačni ulov iznosi 1,95 milijuna mt robe tj. do ispunjenja kvote preostaje samo još 170 000 mt ribe. Novi ugovori još nisu sklopljeni jer najveći svjetski potrošač Kina rješava velike probleme nastale zbog svinjske gripe.

Na valutnim tržištima 2019. godina počela je burno. Europska i britanska valuta oslabile su za 1% u odnosu na američku valutu u samo 24 sata. Istovremeno japanski jen snažno jača prema svim svjetskim valutama. Japanski jen poznat je kao utočište u nesigurnim vremenima kao što se u posljednje vrijeme sve više nagoviješta nova kriza.

28. travanj 2024 23:57