Aktualno
StoryEditor

Jedini put za BiH je euroatlantska integracija, a ključan prijatelj nam je Hrvatska!

06. Veljača 2018.

Uz brojne uglednike iz političkog i javnog života Republike Hrvatske na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa (ZŠEM) održano je predavanje predsjedatelja Predsjedništva BiH, akademika Dragana Čovića, sa temom "Bosna i Hercegovina danas".

>>>Mladi poduzetnici: Student ZŠEM-a u timu koji je osmislio filmofilsku aplikaciju Blanket

‘‘Politička situacija u BiH u kojoj su Hrvati jedan od konstituivnih naroda  je od velike važnosti za regiju‘‘ – uvodno je istaknula doc.dr.sc. Maja Martinović, prodekanica ZŠEM-a.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH, dr. Dragan Čović, jasno je u svojem predavanju istaknuo da je jedini ispravan put za BiH euroatlantska integracija pri čemu očekuje i vjeruje u pomoć Hrvatske.

"Mi jesmo dio Europe, kada ćemo to uistinu pravno postati ovisi samo o nama.Vjerujem da ćemo napraviti iskorak uz pomoć naših prijatelja, pogotovo Hrvatske. Prije dvije godine smo predali zahtjev za članstvo. Nitko nije vjerovao, ali smo se tako organizirali u dogovoru s predstavnicima europskih institucija da do kraja 2017. godine trebamo dobiti status kandidata. Uvjet ispunjavamo 14 mjeseci, bili smo i kod Jean-Claude Junckera i obećano je da ćemo to riješiti. Vjerujem da imamo šanse ako se uozbiljimo da ovaj dio postane dio euroatlantskih integracija - rekao je akademik Čović.

>>>Eduniversal: ZŠEM među tri najbolje škole istočne Europe

Izborni zakon u BiH, članstvo u NATO savezu i pitanje sigurnosti, položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda prema kojemu se odnosi kao prema nacionalnoj manjini, odlazak mladih - neke su od tema kojima je dr. Čović posvetio vrijeme na ovom događanju.

U ispunjenoj dvorani Antuna Bauera na kampusu ZŠEM-a, među ostalima, okupili su se  izaslanica predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Renata Margaretić Urlić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Zvonko Kusić, potpredsjednik Hrvatskog sabora, akademik Željko Reiner, državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić, rektor Sveučilišta u Zagreb, prof.dr.sc. Damir Boras, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, doc.dr.sc. Olivera Majić, predstavnici i izaslanici niza veleposlanstava, državnih institucija, agencija i suradnih ustanova.

23. travanj 2024 11:11