Aktualno
StoryEditor

Jeras: Banka u vlasništvu građana nije u interesu ‘velikim igračima‘

17. Travanj 2018.

Osnivanje etične banke u Hrvatskoj pridonijelo bi stvaranju novih radnih mjesta i oporavku ekonomije, no za to postoje brojne prepreke u bankarskom sektoru, istaknuli su u utorak na konferenciji za novinare u Europskoj kući predstavnici Zadruge za etično financiranje (ZEF), koja će i po treći put pokušati ući na domaće bankarsko tržište.

Upravitelj ZEF-a Goran Jeras najavio je kako će kroz nekoliko mjeseicu HNB-u ponovno podnijeti zahtjev za bankarsku licencu o čemu će odlučivati na Skupštini Zadruge koja je planirana za svibanj. Jeras je pojasnio kako su licencu za osnivanje etične banke pokušali osigurati preuzimanjem Tesla banke, ali su u HNB-u radije odabrali opciju prema kojoj će ta banka otići u stečaj iako dioničari na taj način neće biti namireni, umjesto da se odluče za dokapitalizaciju koju je nudila njihova Zadruga.

>>>Etična banka: Očekujemo intenzivniju suradnju ‘neobjektivnog HNB-a’

Zahtjev za stečajem Tesla banke Trgovačkom sudu je podnesen samo dan prije nego što je Vlada Srbije pristala na uvjete ZEF-a (među dioničarima su bili i neki pravni entiteti iz te zemlje), i to nakon što se stečaj odgađao pune dvije godine.

Razlog je, vjeruje Jeras, što banka u vlasništvu građana nije u interesu ‘velikim igračima‘, djelomično i zato što se depozit u ukupnom iznosu od 300 milijardi kuna u najvećim bankama troši na nenamjensko kreditiranje i izdavanje obveznica.

>>>Jeras: Etična banka će u Hrvatskoj početi s radom i bez službene licence HNB-a

ZEF je u protekle četiri godine nudio i niz rješenja za ‘goruće‘ probleme poput Agrokora ili dugovanja Hrvatskih autocesta, no nikakvih povratnih reakcija nije bilo.

Od ulaska u bankarski sektor nemaju namjeru odustati, u čemu bi im trebali pomoći savjetnici iz iznozemstva, kao i kapital prikupljen od 1.400 članova njihove Zadruge, među kojima je i 450 poduzeća. Dodali su i da se godišnji prihod ZEF-a kreće oko dvije i pol milijarde kuna, od čega polovica iznosa otpada na pravne, a polovica na privatne entitete, dok su u dokapitalizaciju bili spremni uložiti 50 milijuna kuna.

>>>HNB: Banka bez kapitala ne može dobiti odobrenje za rad

Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb i predsjednik Skupštine ZEF-a, kratko je govorio o samom poslovanju Zadruge istaknuvši da je riječ o modelu odavno prepoznatom u svijetu u kojem članovi pomažu jedni drugima i zajedničkim snagama plasiraju proizvode na tržište. Uz pravu podršku institucija, vjeruje kako bi mogli osigurati smanjivanje uvoza i rast zapošljavanja.

Ekspertica za društvenu ekonomiju i donedavna članica Nadzornog odbora ZEF-a Andreja Rosandić navela je i probleme s kojima se susreću prilikom izvlačenja novca iz EU fondova, posebno iz Europskog socijalnog fonda iz kojeg je povučeno samo 18 posto sredstava. Najvažniju prepreku predstavlja nedostatak prave infrastrukture pošto za povlačenja sredstava iz EU fondova treba biti u višoj fazi razvoja.

>>>Prva etična banka dobiva licencu do kraja godine

Predstavljeni su i planovi Zadruge koji se sastoje od educiranja građana, kao i od sufinanciranja projekata iz područja ruralnog razvoja i društvenog poduzetništva.

23. travanj 2024 22:24