Aktualno
StoryEditor

Jonas Puck: Nafta i plin bit će glavni izvori energije još barem 30 godina

18. Listopad 2016.

- Unatoč tome što se svijet sve više usmjerava na obnovljive izvore energije, dugoročno gledano nafta i plin bit će glavni izvori energije još barem 30 godina, rekao je Jonas Puck, akademski direktor Professional MBA programa Gospodarenje energijom na bečkoj poslovnoj školi WU Executive Academy namijenjenoj obrazovanju upravljačkih kadrova.

U tom periodu sve zemlje svijeta trebale bi se ozbiljno pozabaviti rekonstrukcijama strujnih mreža jer one nisu prilagođene za korištenje energije iz nestabilnih, obnovljivih izvora.

- Trebaju nam rješenja i investicije kako bi mreže za opskrbu električnom energijom odgovarale novim potrebama koje nastaju korištenjem obnovljivih izvora energije. S obzirom na to da je vjetrovita i ima dosta sunca, Njemačka proizvodi mnogo električne energije pomoću solarnih panela i vjetroelektrana. Međutim, ponekad je ta proizvodnja toliko izdašna da dovodi do opasnosti od eksplozije električne mreže. U tim situacijama Njemačka plati Austriji da preuzme višak električne energije da bi kroz dva-tri dana, kada su vremenske prilike nepovoljne (nema ni vjetra ni sunca), ponovno od Austrije otkupila tu struju, ispričao je paradoksalnu stvarnost s kojom se suočavaju države koje obilno koriste obnovljive izvore energije voditelj Instituta za međunarodno poslovanje i redoviti profesor na sveučilištu Vienna University of Economics and Business Jonas Puck.

Većina zemalja Europske unije nije još doskočila ovakvim problemima, kao ni operacionalnim izazovima poput korištenja struje iz državne mreže za opskrbu kuće električnom energijom i opskrbljivanja te iste mreže električnom energijom dobivenom pomoću solarnih panela. Država bi isto tako trebala regulirati naplatu energije iz obnovljivih izvora kojom se opskrbljuje državna mreža.

- Svi pričaju o pametnoj strujnoj mreži, baterijama i skladištenju energije, ali predstoji dug put do pronalaženja pravih rješenja i njihove implementacije, zaključio je profesor Puck koji smatra da će giganti poput Tesle, Googlea i Applea svojim električnim automobilima doprinijeti sustavu pametne mreže. Budući da se električni automobili pune energijom koja se skladišti u baterijama, u budućnosti će se ta njihova uskladištena energija moći koristiti za opskrbljivanje mreže u određenim vremenskim razdobljima kada se automobili ne koriste.

S obzirom na to da smo još neko vrijeme ovisni o tradicionalnim energnetima nafti i plinu, dobra je vijest za potrošače što, prema mišljenju profesora Pucka, cijene nafte neće zabilježiti drastična gibanja do kraja ove godine.

Professional MBA program poslovne škole WU Executive Academy sastoji se od Business Core modula koji pokrivaju ekonomsku i poslovnu administraciju, tehnike suvremenog menadžmenta i alate upravljanja te od Specialization modula koji studentima pružaju duboka znanja, stručnost i kompetenciju u odabranoj funkciji ili industriji. Professional MBA program nudi nekoliko smjerova na engleskom i njemačkom jeziku:

  • MBA Energy Management (izvanredni studij u trajanju od 15 mjeseci, održava se u SAD-u, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Brazilu na engleskom jeziku. Sljedeći početak programa je 21. studenog 2016.). MBA Entrepreneurship & Innovation (izvanredni studij u trajanju od 18 mjeseci, održava se u Beču na engleskom jeziku. Sljedeći početak programa je 17. listopada 2016.).
  • MBA Finance (izvanredni studij u trajanju od 20 mjeseci, održava se u Bostonu, SAD na engleskom jeziku. Sljedeći početak programa je 17. listopada 2016. MBA Health Care Management  Finance  (izvanredni studij u trajanju od 24 mjeseca, održava se u Beču na njemačkom jeziku. Sljedeći početak programa je 7. listopada 2016.).
  • MBA Marketing & Sales Finance (izvanredni studij u trajanju od 18 mjeseci, održava se u SAD-u (neobavezno) na engleskom jeziku. Sljedeći početak programa je 17. listopada 2016.).
  • MBA Project Management  (izvanredni studij u trajanju od 18 mjeseci, održava se u SAD-u (neobavezno) na engleskom jeziku. Sljedeći početak programa je 17. listopada 2016.).
  • MBA Public Auditing (izvanredni studij u trajanju od 18 mjeseci, održava se u Beču na njemačkom jeziku. Sljedeći početak programa je 30. lipnja 2016.).
  • MBA Social Management (izvanredni studij u trajanju od 24 mjeseca, održava se u Beču na njemačkom jeziku. Sljedeći početak programa je 3. travnja 2016.).
27. travanj 2024 12:46