Aktualno
StoryEditor

Josipović: Dok SDP ne raščisti svoje probleme Hrvatska neće imati jaku oporbu

26. Lipanj 2018.

Predsjednik stranke Naprijed Hrvatska - Progresivni savez i bivši predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je u utorak da želi surađivati s predsjednikom SDP-a, tko god to bio, i tom strankom upozorivši kako dok SDP ne raščisti svoje probleme Hrvatska neće imati jaku oporbu.

>>>Josipović upozorio na ‘retrogradne procese’ u Hrvatskoj i Srbiji

"Ne bih se miješao u unutarnje odnose u SDP-u. Tko god da bude predsjednik, kao što je to danas Davor Bernardić, podržavam SDP, iako imam stranku koja je na neki način azil za razočarane socijaldemokrate. Podržavam na onoj osnovnoj zadaći - da mijenja Hrvatsku na bolje, da okupi lijeve stranke i mislim da je zadaća predsjednika, zvao se on Davor Bernardić ili nekako drugačije, da okupi ponovno lijeve stranke na jednoj razumnoj i dobroj platformi europske ljevice", rekao je Josipović novinarima sudjelujući na Konferenciji "Hrvatsku kakvu trebamo - pet godina članstva u EU".

"Dok SDP ne raščisti svoje probleme, na žalost, Hrvatska neće imati jaku oporbu", istaknuo je Josipović. Nije želio konkretno odgovoriti na upit bi li Peđa Grbin ili Siniša Hajdaš Dončić bili dobri predsjednici SDP-a rekavši kako bi dobar predsjednik bio onaj koga izaberu članovi stranke.

>>>Josipović: Lijepa naša ne smije biti država mafijaša

Upitan o odluci predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović koje je pomilovala deset osuđenika bez Komisije za pomilovanja, Josipović je rekao kako Grabar-Kitarović ima te ustavne ovlasti. Pojasnio je kako je ta komisija daje savjetodavno mišljenje, kao što je i savjetodavno mišljenje Ministarstva pravosuđa.

Pojasnio je kako ta Komisija postoji jer postoji pretpostavka da predsjednici nisu uvijek stručnjaci iz kaznenog prava te, iako on to je, kada je bio predsjednik Republike imao je tu komisiju kako bi se pomilovanje, koje je osjetljiva društvena odluka - donese u skladu s pravnim, moralnim i etičkim standardima.

27. travanj 2024 20:25