Aktualno
StoryEditor

Jovanović: Proračun za obrazovanje je ‘za sjest i plakat‘

23. Studeni 2017.

Saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović u pojedinačnoj raspravi o proračunu za iduću godinu, te projekcijama za 2019. i 2020., ocijenio je da je proračun ministarstva znanosti i obrazovanja ‘za sjest i plakat‘ te je pozvao vladajuće da pokušaju osigurati više sredstava za obrazovanje.

- Brojke sve govore, proračun za obrazovanje i znanost raste 617 milijuna kuna, od čega 477 milijuna odlazi na plaće što je moralo ići po kolektivnim ugovorima. Dakle rast je 140 milijuna kuna... Najporaznije je što u projekcijama za 2019. i 2020. obrazovanje raste 0,6 i 0,2 posto. Pa to je za sjest i plakat, kazao je Jovanović.

>>>Ministrica Divjak ima zdušnu potporu roditelja za informatiku i reformu obrazovanja

Pozvao je zato vladajuće da pokušaju osigurati više sredstava za obrazovanje i znanost. "Nemamo ništa protiv aviona ali dajmo onda isto toliko i obrazovanje jer avioni nam neće donijeti da živimo bolje ni veću kvalitetu života", rekao je Jovanović.

Podsjetio je da je Hrvatska po izdvajanju za znanost i obrazovanje na začelju Europe, te istaknuo ako želimo se približiti EU moramo biti spremni za obrazovanje i znanost izdvajati više.

>>>Pusić: Ako za obrazovnu reformu treba 500 milijuna kuna, sredstva za nju imat ćemo za 100 godina

Što se tiče projekcija, obrazovnu reformu provode ljudi, odgovorio mu je Milorad Batinić (HNS). Uvjerava također da cjelovita kurikularna reforma kreće 2019. i 2020.

Iako je za pojedinačnu raspravu bilo prijavljeno 20-zastupnika, većina ih je odustala jer se sjednica oduljila do kasnih večernjih sati zbog jutrošnjih učestalih zahtjeva oporbe za stankama i nezadovoljstva načinom vođenja sjednice predsjedavajućeg Gordana Jandrokovića. Sabor sjednicu nastavlja u četvrtak.

21. listopad 2024 07:31