Aktualno
StoryEditor

JP Morgan Chase zatražila dozvolu za osnivanje kineske tvrtke za trgovinu vrijednosnicama

11. Svibanj 2018.

Američka investicijska banka JP Morgan Chase zatražila je dozvolu kineskih regulatora za osnivanje kineske tvrtke za trgovinu vrijednosnicama u kojoj bi imala kontrolni udio, koristeći nove kineske zakone usmjerene na daljnju liberalizaciju gospodarstva.

JP Morgan Broking zatražio je 10. svibnja dozvolu za otvaranje inozemne investicijske kompanije s 51-postotnom vlasničkim udjelom, objavila je u četvrtak u priopćenju Kineska komisija za regulaciju vrijednosnih papira (CSRC).

- CSRC ​​će provesti odgovarajuću reviziju učinkovito, u skladu sa zakonom, navodi se u priopćenju.

>>>Xi poručio čelnicima BRICS-a da moraju promicati liberalizaciju trgovine

JP Morgan odlučio se na taj potez nakon što je kineski regulator objavio da su odgovarajuće zahtjeve utemeljene na novim propisima već podnijeli švicarski UBS i japanski Nomura Holdings. Kineski su zakoni dugo priječili inozemno vlasništvo nad financijskim tvrtkama u Kini, odvraćajući globalne banke od samostalnog poslovanja u azijskom divu i ograničavajući njihov rast.

U planu liberalizacija autoindustrije

Prošle je godine Peking najavio da će ublažiti ograničenja vlasničkih udjela u industriji financijskih usluga, što se vremenski poklopilo s posjetom američkog predsjednika Donalda Trumpa Pekingu.

U travnju kineske su vlasti ispunile to obećanje, dozvoljavajući stranim ulagačima preuzimanje 51-postotnog udjela u tvrtkama za trgovinu vrijednosnim papirima i fondovima, obećavši da će u konačnici stranci moći biti i isključivi vlasnici takvih tvrtki.

>>>Dosad nedostupna stranim ulagačima, Kina na tržište obveznica privlači inozemni kapital

Liberalizacija sektora financijskih usluga ide ruku pod ruku s najavom sličnih planova za autoindustriju. Peking je obećao da će otvoriti gospodarstvo a nastoje i otkloniti prijetnju trgovinskog rata sa Sjedinjenim Državama koje ih optužuju za nepoštenu trgovinsku politiku fokusiranu na osiguravanje prednosti domaćim tvrtkama.

Potpredsjednik kineske vlade Liu He otputovat će idućeg tjedna u Washington kako bi s američkim dužnosnicima razgovarao o trgovini. Prošlotjedni razgovori u Pekingu nisu urodili plodom.

19. travanj 2024 03:31