Aktualno
StoryEditor

Juncker: Miješanje europske strane u hrvatsko-slovenski spor ne bi bilo mudro ni korisno

14. Rujan 2017.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u srijedu je nakon svog govora u Europskom parlamentu dao zajednički intervju za više europskih medija, a odgovorio je i na pitanje ljubljanskog "Dela" o slovensko-hrvatskom arbitražnom sporu, potvrdivši da je u kontaktu s oba premijera, ali da im ne želi davati savjete ili se u tu stvar izravno miješati.

>>>Arbitraža: Granice u EU ‘nisu od životne važnosti’

Na pitanje slovenskog dopisnika iz Strasbourga, Juncker je potvrdio da je u bliskoj komunikaciji s premijerima dviju članica EU-a, Andrejem Plenkovićem i Mirom Cerarom, ali je odbio komentirati prijepor, ocijenivši da to ne bi bilo korisno.

- Ne mislim da bi miješanje europske strane u taj konflikt bilo mudro i korisno, kazao je Juncker, dodavši kako želi da to pitanje riješe dva premijera i njihove vlade.

Prema riječima Junckera, obje države u tom prijeporu moraju znati da to pitanje druge članice "ne zanima".

- Mene to zanima jer znam da je u obje države ta tema značajna i da se o njoj raspravlja. Želim pomoći premijerima, kazao je Juncker, upozorivši da u EU-u postoje mnogo važnije teme, kao što je problem migracija s čime su se u nedavnoj krizi bavile sve zemlje na čijim su se granicama nalazile tisuće izbjeglica.

Slovenski list objavit će cijeli razgovor s Junckerom u svom subotnjem broju, ali navodi kako Junckerova izjava o slovensko-hrvatskom prijeporu govori da je on mnogo rezerviraniji od nekih čelnika koji su nedavno izražavali potporu stajalištu slovenske vlade da arbitražnu presudu treba implementirati uz dijalog dviju vlada.

>>>Arbitraža: Sastanak Plenkovića i Cerara potvrdio ‘status quo’, najavljen nastavak dijaloga

Juncker se ne želi uplitati u spor Slovenije i Hrvatske niti davati lekcije vladama u Ljubljani i Zagrebu, ističe u naslovu ljubljansko "Delo".

27. travanj 2024 12:04