Aktualno
StoryEditor

Juncker: Srž problema je što tradicionalne stranke prihvaćaju desni ekstremizam

03. Veljača 2018.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker na posebnom forumu u organizaciji El Paisa upozorio je na opasnost od populizma i jačanja krajnje desnice.

U razgovoru s bivšim španjolskim premijerom Felipeom Gonzálezom, Juncker je izjavio da su dva aktualna politička trenda alarmantnija od svih drugih političkih previranja u svijetu. Za njega, desni ekstremizam koji iz dana u dan jača "u dvorištima Europe" predstavlja veću opasnost od sve agresivnije Rusije i Kine.

- Rizik je još ovdje, on nije nestao i mi se moramo boriti – rekao je i podsjetio da nacionalizam vodi u pravi rat.

>>>Europska radikalna desnica poziva na okončanje EU-a

Desnica je ojačana pobjedom Unitad Patriot nacionalista u Bugarskoj, te austrijskom vladajućom koalicijom dvije stranke koje su povezane s neonacističkim pokretima i poznate po napadima na izbjeglice.

Juncker, koji na političkom spektru pripada desnom centru, je naveo i da srž problema ne leži u ultra desničarskim strankama, već činjenici da tradicionalne političke grupacije prihvaćaju njihove prijedloge.

Gonzaléz je pohvalio svoju domovinu jer nije pala pod utjecaj populističke politike, izuzev Charlesa Puigdemonta, no ističe da je potrebno još mnogo truda za borbu sa socijalnim problemima s kojima će se EU sve više suočiti ako se ne fokusira na nezaposlenost i nejednakost.

>>>Austrija zabranila ultrakonzervativnu Germaniu nakon pjesmarice koja veliča nacionalsocijalizam

- Gospodarstvo na razini EU raste za oko 2,5 posto, dok je rast španjolskog gospodarstva iznad 3 posto, međutim više od 20 milijuna ljudi u cijeloj Europi je nezaposleno, od čega su više od četiri milijuna nezaposlenih u Španjolskoj, a učinci ekonomske krize još uvijek su prisutni kroz šokantnu stopu siromaštva, objašnjava Gonzaléz.

Tijekom rasprave, održane u sklopu 40. obljetnice španjolske demokracije, čelnici su također razgovarali o migracijskoj krizi, utjecaju Brexita na EU, te nedavnim terorističkim napadima u Europi.

‘Puigdemont je dužan suočiti se s pravosuđem‘

Bivši španjolski premijer kazao je da se mora pronaći političko rješenje za katalonsku krizu, ali da to ne opravdava nacionaliste za ispunjavanje odgovornosti pred zakonom.

Za svrgnutog katalonskog premijera Puigdemonta je rekao da narodu duguje pojaviti se pred pravosudnim organima i suočiti se za zakonom.

>>>2017., godina u kojoj se ekstremna desnica vratila u Bundestag

- Prva dužnost demokratskog građanina je biti na raspolaganju pravosuđu ako je to potrebno. A ako je nevin, onda nema problema, dodao je Gonzaléz.

29. travanj 2024 12:13