Aktualno
StoryEditor

Juncker: Ukidanje roaminga jedan je od najvećih i najkonkretnijih uspjeha EU-a

14. Lipanj 2017.

Od sutra, 15. lipnja 2017., naknade za roaming u Europskoj uniji više se neće naplaćivati. A predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, malteški premijer Joseph Muscat, u ime malteškog predsjedništva Vijeća Europske unije, i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker objavili su sljedeću izjavu:

Cilj je Europske unije zbližiti građane i olakšati im život. Ukidanje naknada za roaming prava je europska priča o uspjehu.

>>>Od 15. lipnja napokon više nema roaminga u Uniji

Od ovog trenutka građani koji putuju u EU-u za pozive, poruke i spajanje na internet preko svojih mobilnih uređaja plaćat će istu cijenu kao kod kuće. Ukidanje naknada za roaming jedan je od najvećih i najkonkretnijih uspjeha EU-a.

Posljednjih deset godina naše su institucije naporno zajednički radile na ispravljanju tog tržišnog nedostatka. Pri svakom odlasku u drugu zemlju EU-a, radi odmora, posla, studija ili tek jednodnevnog boravka, europski građani izbjegavali su koristiti se mobilnim telefonom zbog straha da će ih kod kuće dočekati velik telefonski račun. Naknade za roaming sada postaju stvar prošlosti. Od sutra ćete tijekom putovanja u EU-u moći ostati povezani po istoj cijeni kao kod kuće.

U tom dugotrajnom procesu sudjelovali su brojni akteri. Zahvaljujući bliskoj zajedničkoj suradnji Europska unija postigla je konkretan pozitivan rezultat za europske građane. Ponosni smo što je EU ukinuo iznimno visoke naknade za roaming i zahvalni svima koji bili odlučni u rješavanju brojnih izazova i postizanju tog cilja.

>>>HAKOM: Nova EU roaming regulacija od sredine lipnja

Istovremeno je EU uspio postići pravu ravnotežu između ukidanja naknada za roaming i potrebe da domaći paketi mobilnih usluga i dalje budu konkurentni i privlačni. Operatori su imali dvije godine da se pripreme na ukidanje naknada za roaming i uvjereni smo da će iskoristiti mogućnosti koje pružaju nova pravila za dobrobit svojih korisnika.

Ukidanje naknada za roaming jedan je od temelja jedinstvenog digitalnog tržišta EU-a i još jedan korak prema izgradnji ujedinjenog i održivog europskog digitalnog društva dostupnog svim našim građanima.

18. travanj 2024 12:40