Aktualno
StoryEditor

Jungreithmeir: Na tržištu nekretnina obavljeno najviše akvizicija - 145 milijuna eura

18. Listopad 2018.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10156757422835030&type=1&l=1039a019b2

Izlaganjem Thomasa Jungreithmeira, Oaklins Austria, o atraktivnosti tržišta Austrije, te Igora Pogorzelskoga iz Poland corporate Finance o atraktivnosti tržišta Poljske, nastavljena je konferencija M&A spajanje i preuzimanje u funkciji rasta i razvoja u organizaciji M&A savjetničke tvrtke Caper, člana Oaklinsa. Jungreithmeir i Pogorzelski govorili su o najuspješnijim sektorima austrijskog i poljskog gospodarstva te akvizicijama i investicijama na tim tržištima.

>>>Hrvatske kompanije planiraju preko 60 akvizicija ili prodaja vrijednih više od 1,6 milijardi eura

Austrija je jaka u energetskom sektoru i projektima obnovljive energije koje vodi u brojnim državama u svijetu, ima veliko iskustvo u inženjerstvu i građevini, snažan sektor hrane i pića, medija i telekoma, te obrazovni istaknuo je Jungreithmeir. Naveo je neke od akvizicija u kojima je sudjelovao Oaklins, te predstavio gospodarski potencijal Austrije.

- BDP je odličan usporedimo li ga s prosjekom EU zone, imamo vrlo snažne kreditne temelje u bankama što omogućuje akviziciju u inozemstvu, austrijske tvrtke su inovativne, među prvih deset smo po ulaganju u istraživanju u razvoj, te smo izvozno orijentirani. Osim izvoza, važan nam je i turizam. Četvrta smo najbogatija država u EU, u Beču sjedište ima više od 380 velikih tvrtki iz cijelog svijeta, porez na dobit je 25 posto, a bit će smanjen na 18 posto, imamo i sustav oporezivanja koncerna koji uključuju i austrijske i međunarodne instrumente te je univerzalan. Više od 135 tvrtki austrijskih tvrtki kupuje tvrtke izvan Austrije, a vrijednost tih akvizicija 2017. iznosila je 2,7 milijardi dolara, rekao je Jungreithmeir ističući da ta zemlja ima veliku dobit od ulaska u Europsku uniju jer se izvoz povećao više od 500 posto.

>>>VIDEO: Započela M&A konferencija

Jungreithmeir je istaknuo kako je u posljednje vrijeme u sektoru hrane i pića obavljeno akvizicija u vrijednosti od 40 milijuna eura, u sektoru gradnje i inženjerstva ta je vrijednost veća od 73 milijuna eura, a na tržištu nekretnina je najveća i iznosi 145 milijuna eura. Pogorzelski je istaknuo kako su poljski poduzetnici vrlo tradicionalni i treba puno vremene da se s njima postigne dogovor o preuzimanju tvrtke, no vrijedi se potruditi jer je poljsko gospodarstvo vrlo aktivno i ta zemlja od 1991. nije bila u recesiji po čemu je druga na svijetu iza Australije.

- Poljski BDP rast će ove godine 4,6 posto te smo iznad prosjeka EU, poljsko gospodarstvo je procvalo zbog pristupanja EU 2004., povećali smo izvoz koji danas čini 55 posto BDP-e, privukli smo brojne strane investicije, uspješni smo u korištenju EU fondova, a na varšavskoj burzi je 460 tvrtki, izjavio je Pogorzelski.

Poljska je na petom mjestu u Europi po broju izravnih mađunarodnih investicija, a veliki potencijal u toj zemlji imaju sektori građevine, nekretnina, telekoma, hrane i pića. Građevina, primjerice generira 12 posto BDP-e, Poljska je trenutačno veliko gradilište, ali veliki potencijal je i u sektoru zdravstva. Vrijednost farmaceutskog tržišta je devet milijardi dolara, Poljska troši oko 2,5 BDP-e na zdravstvo a očekuje se i porast izdvajanja. Također veliki potencijal za spajanje i preuzimanje je i u automobilskoj industriji, aero-nautici te obrambenoj industriji.

20. travanj 2024 11:19