Aktualno
StoryEditor

Jurčić: Vlada nije reagirala na vrijeme na krizu u brodogradilištu

22. Siječanj 2018.

U Novom danu na N1 Televiziji gostovao je Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, koji je naglasio da bi brodogradnja mogla biti temeljna industrija u Hrvatskoj te da možda postoji 10 država na svijetu koje mogu graditi brodove koje radi Hrvatska.

Komentirajući stanje u Uljaniku, istaknuo je kako se nada da će Europska komisija odobriti jamstva, te da je i jedan od zahtjeva pri pristupanju Europskoj uniji bio restrukturiranje brodogradnje.

Naš zahtjev će biti odobren da se 96 milijuna eura jamstva odobri i dat će se još malo vremena brodogradnji da preživi, ali ako hrvatska politika ne uvede strategiju spasa brodogradnje, to nitko ne može napraviti.

Dodao je i kako nam je cijelo to vrijeme Europska komisija i Europska unija gledala kroz prste, a mi nismo zadovoljili europske kriterije.

- Iz jednostavnog razloga Europska komisija nije reagirala, jer je prije svega Hrvatska kao cijela zemlja mala za Europsku uniju i sve što se dogodi u Hrvatskoj neće imati ozbiljne posljedice za EU. Naš zahtjev će biti odobren da se 96 milijuna eura jamstva odobri i dat će se još malo vremena brodogradnji da preživi, ali ako hrvatska politika ne uvede strategiju spasa brodogradnje, to nitko ne može napraviti. Za brodogradnju, Petrokemiju i Inu privatni sektor bez velikog sudjelovanja politike koja se neće spuštati u kompaniju teško da će bilo koje poduzeće u takvim industrijama preživjeti. Ja se nadam da će se slijedom ponašanja Hrvatske i blagonaklonog gledanja EK prema hrvatskoj brodogradnji to riješiti, ali to nije dugoročno rješenje, rekao je Ljubo Jurčić.

Brodogradnja bi mogla biti temeljna industrija u Hrvatskoj

Istaknuo je i da misli da ne postoje strateški partneri za Uljanik te da ih Vlada traži vjerojatno zato što su ljudi koji vode brodogradilište rekli da neće biti dovoljno 96 milijuna eura. Jurčić je dodao da Vlada očito zbog pravila EU misli da neće moći te dvije godine svakih pola godine davati jamstvo i zato traži strateškog partnera koji će zamijeniti ulogu Vlade, naglasivši pritom da se sve događa zato što Vlada nije reagirala na vrijeme na krizu u brodogradilištu.

>>>Dalić: Uprava i NO Uljanika trebaju donijeti sve potrebne odluke za program restrukturiranja

Konstatirao je i da bi brodogradnja mogla biti temeljna industrija u Hrvatskoj te da možda postoji 10 država na svijetu koje mogu graditi brodove koje radi Hrvatska.

- To je naša komparativna prednost, imamo veliko iskustvo, znanje, infrastrukturu. Brod ima 20 elemenata proizvodnje, mi smo u 15-16 elemenata super. Ja nisam protiv toga da se ugasi ta djelatnost, ali postavlja se pitanje u kojim drugim djelatnostima će se Hrvati zapošljavati, jer je puno lakše nadograditi postojeći, nego stvoriti novu industriju i novi sektor, rekao je.

Ako iz Europske komisije ne stigne pozitivan odgovor, Jurčić je rekao da misli da će se problem riješiti na jedan ili drugi način i da sindikat mora reagirati te iskazati brigu i zaštitu radnika.

Rafinerija u Sisku, Ina, Petrokemija i pitanje politike

Za rafineriju u Sisku rekao je da nema nikakav uvjet da preživi i to više nije pitanje Ine nego pitanje politike. Dodao je da su radna mjesta zaštićena na par mjesta, ali da šanse velike za rafineriju nema, ali ima puno drugih prilika.

Što se tiče utjecaja hrvatske politike, uvijek je problem taj što hrvatska politika radi pod pritiskom ulice ili populizma i imamo ishitrene poteze, kao što su bile ove arbitraže u koje Hrvatska nije trebala ući, jer Ina nije privatna firma niti karitativna ustanova

Odgovarajući na upit o tome koliko Vlada ima utjecaj na politiku i odluke u Ini, rekao je da su tamo politike tehnološke, financijske i ekonomske te da nema puno prostora za politiku.

- Što se tiče Ine, tu postoje emocije jer je bila najveća hrvatska kompanija. Stvorili su se različiti interesi koji su se prodavali kao nacionalni, ali zapravo su bili privatni interesi. Što se tiče partnera, kapital ima svoju računicu, ne smije ulaziti u minus, mora nešto zarađivati. Država ima druge interese, da održi proizvodnju i to daje profit na duge staze. Kapitalni partner, ako mu Vlada osigura da će to dugoročno biti održivo, može doći. Što se tiče utjecaja hrvatske politike, uvijek je problem taj što hrvatska politika radi pod pritiskom ulice ili populizma i imamo ishitrene poteze, kao što su bile ove arbitraže u koje Hrvatska nije trebala ući, jer Ina nije privatna firma niti karitativna ustanova, istaknuo je Jurčić.

>>>Ćorić: Dobava plina za Petrokemije teče neometano, dokapitalizacija redovita tema

Osvrnuvši se na problem Petrokemije i prekinute isporuke plina, rekao je da očito ne rade pozitivno i da cjelokupna situacija u Hrvatskoj dolazi do izražaja na tom primjeru. Dodao je da u Hrvatskoj postoje uvjeti za proizvodnju, ali da ne postoji isplativost.

Lex Agrokor nije dugoročno rješenje

Na upit o tome može li se dogoditi da se Uljanik riješi na isti način kako se lex Agrokorom rješavaju problemi u Agrokoru, rekao je da to nije potrebno i da što vrijeme bude išlo, vidjet ćemo da lex Agrokor nije dugoročno rješenje.

- Bilo je dobro jer nije došlo do blokade kompanije i mali su isplaćeni. Ako se Agrokor rascijepi, bez obzira što ga je Todorić vodio neekonomično, imao je koncept obujma i reprodukcijski lanac, ali to nije ekonomija obujma. Gledajući s ekonomske točke, bila nagodba ili ne bila, gubitak se dogodio i njime treba upravljati, ali ne vidim strategiju i ideju kako te kapacitete iskoristiti. Glavni cilj u ovakvoj situaciji kako stvoriti te kapacitete i što napraviti da se oni bolje i kvalitetnije koriste. Ovdje se igra s prošlošću, ona je negativna, a pozitivni su proizvod, tržište, tehnologija, kapaciteti. Nema strategije budućnosti. Kad bi se izložila strategija, kad bi se vidjelo da se svake godine može zarađivati, bilo bi promjena, istaknuo je Jurčić.

26. travanj 2024 00:28