Aktualno
StoryEditor

Jurčić: Zašto prihvaćamo da je u kući žena gazda, a na poslu ne

07. Prosinac 2017.

Na sedmoj konferenciji Žene u biznisu kojoj je SAD zemlja partner okupljenima se obratio Douglas Jones iz američkog veleposlanstva koje već dugo podržava povećanje broja žena u višem menadžmentu i vladajućim strukturama.

- Svjestan sam ironije što ja kao muškarac otvaram konferenciju Žene u biznisu. Naše veleposlanstvo podržava poduzetništvo, a poduzetništvo može donijeti puno benefita kako pojedincima tako i državama. Države postaju sigurnije i prosperitetnije, to želimo i Hrvatskoj i SAD-u.

U svom govoru predstavio je projekt Aurora koji okuplja velik broj žena kroz niz događaja u cijelom svijetu, a koji završava summitom koji se ove godine održao u Indiji.

- Premda su žene prisutne u poduzetništvu, nisu toliko prisutne u višem menadžmentu. Sve su prisutnije, ali taj broj nije dovoljan. Želimo okupiti što više žena i zato smo napravili bazu podataka Aurora. Prvo bi trebale biti žene, a onda prosperitet, ali žene se još uvijek suočavaju s izazovima koji im ne dopuštaju sudjelovanje u menadžmentu.

Naglasio je da američko veleposlanstvo podupire različite poduzetničke aktivnosti i programe, međutim nikada nije prerano da se mlade ljude nadahne na poduzetništvo, stoga je veleposlanstvo s partnerima u Osijeku i Srbiji pokrenulo godišnji program robotike za studente i profesore.

- Nadam se da ćete današnje iskustvo prenijeti na druge ljude. One žene koje već dugo imaju karijeru znate da bez drugih ljudi koji su vam u tome pomogli ne bi bile toliko uspješne, isto to tražimo od vas – da pomognete drugima, istaknuo je Jones.

U ime Predsjednice Republike Hrvatske, pokroviteljice konferencije, okupljenima se obratio savjetnik predsjednice Marko Jurčić riječima da, iako se naglašava potreba jače pozicije žena u poslu i društvu, stvari još uvijek nisu na razini na kojoj bi trebale biti.

- Globalni trend je zabrinjavajuć, plaši činjenica da u industriji zabave još uvijek postoji praksa da žene moraju proći izrazito niske filtere za postizanje uspjeha u svom poslu, a ti filteri se od nas muškaraca ne čekuju, dok god se to događa daleko smo od toga da postignemo to što trebamo postići.

-Zašto prihvaćamo da žena može biti gazda u kući, da se na nju možemo osloniti, a istu tu sposobnost joj ne možemo priuštiti kada je riječ o ostalim aktivnostima u društvu? Ključno je da mi kao društvo i muškarci prestanemo pomagati ženama jer njima ne treba pomoć. Kada stvorimo društvo gdje će žena imati pravu priliku, tada im pomoć neće biti potrebna, zaključio je Jurčić.

U svom uvodnom izlaganju Mirela Senica, direktorica nabave za jugoistočnu Europu u IBM-u predstavila je IBM-ovu tradiciju o ravnopravnosti spolova.

- IBM zapošljava ljude s obzirom na njihov talent, ne radimo razlike u spolovima, vjeri, već nastojimo prepoznati ono što je važno za posao, biti profesionalni. Naglasila bih kako je u Hrvatskoj 1995. godine na čelo funkcije glavnog direktora postavljena žena. Još davne 1953. u postulate IBM-a upisana je teza o ravnopravnosti spolova. Iako je IT još uvijek muški segmet na tržištu u IBM-u to se mijenja kroz razne programe. Nastojimo privući žene koje imaju znanja i želje za naše programe. Primjerice program koji je prepoznat kod naših kolegica je rad od kuće, to je nešto što IBM Hrvatska podržava, to je velika prednost pogotovo za mlade žene koje se vraćaju s porodiljnog dopusta. Imamo jako dobre povratne informacije naših kolegica i trudimo se svakodnevno poboljšati naše programe kako bi se žene osjećale ugodno u radom okruženju, kazala je Senica.

Pišu: Maja Brkljač i Astrid Elizabeth Pavleković

28. travanj 2024 17:05