Aktualno
StoryEditor

Jurica Veselić: Sloga podravska rast gradi na malim trgovinama i poznatim kupcima

30. Srpanj 2017.

Obiteljska tvrtka Sloga podravska trgovina iz Đurđevca, koja je u 98-postotnom vlasništvu obitelji Veselić, izrasla je na urušenim temeljima poduzeća Sloga osnovanog prije 70 godina. Ni Sloga, kao ni brojne hrvatske tvrtke, nije preživjela tranziciju unatoč tomu što je podijeljena na nekoliko manjih tvrtki. Jedna od njih bila je i Sloga maloprodaja osnovana 1992., imala je sedam prodajnih mjesta i 1999. otišala u stečaj. Posrnulu tvrtku kupio je 2003. Podravski mlin iz Podravskih Sesveta, tvrtka koja je u 100-postotnom vlasništvu Jadranke Veselić, a koju je 1950. osnovao njezin djed Mihael Kovačić. Podravski mlin je sa Slogom podravskom trgovinom povezano društvo i njezin većinski vlasnik. Danas Sloga podravska trgovina ima 72 prodavaonice na području dviju županija. Prihod joj je nešto manji od 150 milijuna kuna i zapošljava 311 djelatnika. Posljednjih pet godina Sloga podravska prodavaonicama je premrežila Koprivničko-križevačku i Varaždinsku županiju.

Maloprodajni lanac iz Đurđevca Sloga podravska trgovina premrežio je dvije hrvatske županije. Danas ima 72 prodavaonice na području dvije županije i 311 zaposlenih. Raste unatoč teškoćama jer u njemu vjeruju u kvalitetu domaćih dobavljača.

Pet dobrih godina

- Širimo se kontinuirano i ujednačeno. U posljednjih pet godina zabilježili smo porast od 15 posto novootvorenih prodavaonica. Dokaz rasta je i brojka od 311 zaposlenih s kojom smo završili 2016., a, za usporedbu, 2015. imali smo 297 zaposlenih – kaže Jurica Veselić, komercijalni direktor, pripadnik druge generacije koja je prije nekoliko godina preuzela vođenje obiteljske tvrtke. Sloga podravska trgovina je maloprodajni trgovački lanac robe široke potrošnje, pretežito prehrambene, u kojem i Podravski mlin prodaje svoje brašno. Ta tvrtka nema teškoća s dobavljačima, od 2011. do 2014. bila je pridružena članica NTL grupacije te s nekolicinom dobavljača još uvijek radi na razini grupacije.

U našem prodajnom asortimanu zastupljeni su proizvodi svih uglednijih hrvatskih tvrtki, kao i proizvodi manjih poduzetnika koji su kvalitetom i cijenama artikala osigurali zastupljenost na našim policama. Pri nabavi voća i povrća fokus stavljamo na lokalne dobavljače te težimo svojim kupcima osigurati proizvode domaćeg podrijetla – navodi Veselić ističući da tvrtka plaća dobavljače u skladu sa zakonskim propisima. Razvijati tvrku u vrijeme ekonomske krize i pod pritiskom konkurencije nije bilo nimalo jednostavno. Osim velikih igrača, na tržištu su i brojni maloprodajni lanci koji se bore za što veći udio na tržištu. Veselić ističe da osim konkurencije, velike teškoće u poslovanju uzrokuju opći porast cijena, pad kupovne moći potrošača te sve veći pritisak trgovaca u vidu smanjenja marže, a što se vidi u povećanom obujmu prodaje akcijskih artikala.

Glavni u malim mjestima

Prema Veselićevim riječima njihova prednost u natjecanju s velikim trgovačkim lancima je kvalitetan rad i pošten odnos prema kupcima. Također prednošću ističe i to što je Sloga podravska trgovina u manjim sredinama često jedina prodavaonica jer je otvaranje velikih lanaca uvjetovano brojem stanovnika. Konkurentnost održavaju i uvođenjem suvremenih tehnologija u poslovanje kako bi osigurali vrhunsku uslugu i provjerene namirnice.

- Osobni pristup kupcu naša je najveća prednost nad velikim trgovačkim lancima. Nama kupci nisu samo broj, često se o njima zna i više od njihova imena i prezimena - ističe Veselić. U proteklih pet godina u tvrtku je uloženo ukupno četiri milijuna kuna; većinom u implementiranje novog ERP sustava, programa vjernosti, obnovu voznog parka, modernizaciju prodajnih mjesta te poboljšanje efikasnosti poslovnih procesa u vidu uvođenja ISO certifikata. Uvedene su inovacije u poslovanje u komunikaciji s kupcima. Riječ je o programu vjernosti Hatch!. Članovi prilikom kupnje skupljaju ‘jaja‘ kojima se kasnije koriste za umanjenje svojih računa. ‘Jaja‘ su u ulozi virtualne valute jer kupac za svakih potrošenih 50 kuna tijekom jednog dana, u bilo kojoj prodavaonici Sloge, zaradi jedno ‘jaje‘ koje vrijedi jednu kunu. – Našim kupcima preko aplikacije darujemo i kupone za ostvarenje dvostrukog iznosa ‘jaja‘ za rođendan, umirovljenicima kupone za popust od 10 posto ponedjeljkom te svima omogućujemo sudjelovanje u brojnim akcijama kupnjom određenih artikala… U cjelokupan projekt uloženo je više od 150.000 kuna – ističe Veselić.

Uredni platiše

Veselić ističe da je u vrijeme ekonomske krize pozornost bila usredotočena na zadovoljenje potreba kupaca te su sukladno tome povećali fleksibilnost svakodnevnog poslovanja. No sad se može malo i predahnuti jer se povećava osobna potrošnja i raste kupovna moć, a oporavak tržišta maloprodaje uočljiv je u sve većoj potražnju.

- Sloga podravska trgovina nikad nije bila u blokadi. U poslovanju se držimo slova zakona, tako da, koliko god ponekad bilo teško, pronalazimo način za suočavanje s problemima kako ne bi došlo do takvih posljedica. Isplate plaća uvijek su bile pravodobne – kaže Veselić ističući da i ta tvrtka osjeti manjak kvalitetne radne snage na tržištu rada. No trudi se biti poželjan poslodavac i što više motivirati djelatnike što boljim uvjetima rada.

Probiti se među lidere

Ove godine pred Slogom je nastavak širenja i otvorenje još nekoliko prodavaonica u skladu s potrebama na novim lokacijama. Očekuje se porast zapošljavanja u iznosu tri do pet posto te organski rast nakon provedenog operativnog restrukturiranja poslovanja.

- Konstantno smo u potrazi za tržišnim nišama te otvaramo nove kategorije proizvoda kako bismo generirali rast prihoda. Daljnje investicije bit će usmjerene u unapređenje CRM sustava te povećanje profitabilnosti prodajnih mjesta – napominje Veselić ističući da tvrtka kontinuirano provodi različite marketinške aktivnosti te trenutačno radi i na novoj web-stranici, a s fanovima održava komunikaciju na društvenim mrežama. Osim toga je i društveno odgovorna, čemu svjedoči sudjelovanje na mnogim lokalnim manifestacijama. Veselić ističe da, iako se tržište oporavlja te je poslovanje nešto olakšano, poduzetnici bi cijenili veću fleksibilnost zakonodavca u području radnog prava, a posebno u vidu poticaja pri zapošljavanju. Također smatra da postoji mogućnost napretka u poticanju poslovanja i inicijativa takvih tvrtki od strane zakonodavca te predlaže konkretne mjere.

- Konkurentnost domaćih proizvoda ponekad je teško ostvariva. Trebala bi se zaštititi smanjenjem PDV-a na proizvode domaćeg podrijetla. Time bismo mi u maloprodaji zajedno s državom mogli poticati lokalne proizvođače s provjerenom kvalitetom te ekološkim pristupom na partnerski odnos - kaže Veselić ističući da menadžment namjerava Slogu podravsku trgovinu razviti u lidera među trgovačkim lancima u kontinentalnoj Hrvatskoj.

27. travanj 2024 20:58