Aktualno
StoryEditor

JYSK-ovo istraživanje: Trećina Hrvata spava popodne, trećina Srba voli jastuke s perjem

17. Ožujak 2017.

Zbog ubrzanog života noću spavamo sve kraće, ali zato trećina građana spava skoro sat vremena tijekom dana, pokazali su rezultati prvog istraživanja o navikama spavanja u regiji koje je za JYSK provela agencija Hendal tijekom siječnja. U tom je istraživanju gotovo polovica stanovnika Hrvatske i Srbije u dobi od 25 do 65 godina pozitivno ocijenila kvalitetu svog sna, a srpski i hrvatski ispitanici slažu se da su kvalitetan madrac, nadmadrac i jastuk te oprana i čista posteljina osnovni preduvjeti za osiguravanje dobre kvalitete sna.

- JYSK ima dugogodišnju tradiciju kroz koju svojim kupcima nudi proizvode kojima mogu poboljšati kvalitetu života. Spavanje je itekako važno za kvalitetu cjelokupnog života jer spavajući provedemo trećinu svojeg života, što je prosječno 220 000 sati. Stoga smo u suradnji s Hendalom proveli istraživanje koje će nam omogućiti da kupcima još bolje odgovorimo na njihove potrebe. Osim kvalitetnih proizvoda koje kontinuirano dorađujemo ovisno o potrebama naših kupaca, mi zaista živimo našu ‘Customer first‘ strategiju te neprestano radimo i na edukaciji kako bi unaprijedili kvalitetu života - istaknula je Zvjezdana Novak, JYSKova menadžerica za prodaju i marketing.

Trećina Hrvata voli odspavati poslijepodne

Sudionici ispitivanja svjesni su kako je za odmor optimalno osam sati sna, ali zbog ubrzanog načina života većina tijekom radnog tjedna spava kraće, između 6 i 7 sati. Nedostatak sna se nadoknađuje vikendima i neradnim danima kada se u prosjeku odradi barem osam sati sna.

Zanimljivo je da smo unatoč ubrzanom tempu života zadržali i neke navike poput popodnevnog spavanja. Naime, čak trećina stanovnika Hrvatske ima naviku spavati u popodnevnim satima, u prosjeku oko 50 minuta poslijepodnevno spavanje češće je u Dalmaciji nego na zagrebačkom području i u Sjevernoj Hrvatskoj. Podjednak broj ispitanika iz susjedne Srbije također ima naviku odspavati popodne, prosječno 65 minuta, i većinom se odnosi na muškarce.

S bolovima u vratu budi se polovina ispitanika

Istraživanje je pokazalo da se loša kvaliteta sna povezuje s raznim tegobama koje ometaju svakodnevno funkcioniranje. Osim umora, više od polovice stanovnika Hrvatske najmanje se jednom mjesečno budi s bolovima u leđima ili vratu. Situacija u Srbiji je vrlo slična, od tegoba koje se javljaju zbog lošije kvalitete sna najčešći su bolovi u leđima i vratu koje na mjesečnoj razini osjeti više od 60% ispitanika.

- Vidjeli smo da je osim optimalnih osam sati za kvalitetu sna bitan i pravilan odabir madraca i jastuka. Jedan od najvažnijih uvjeta prilikom odabira madraca je mogućnost isprobavanja i ocjenjivanja samog madraca, jer je ponekad potrebno i do nekoliko tjedana da se vaše tijelo navikne na novi madrac. Mi u svojoj ponudi imamo dodatnu vrijednost, a to je mogućnost da madrace iz GOLD linije isprobate na 100 dana. Ako kupac nije zadovoljan, ima ga mogućnost vratiti, a mi mu vraćamo novac - napomenuo je  Ruben Faarup Christensen, JYSKov voditelj kategorije madraca za Centralnu Europu.

Jastuk s perjem i dalje popularan

Prema istraživanju, madrac s oprugama najpopularniji je tip madraca i u Hrvatskoj (40%) i u Srbiji (30%). Uz to, čak 32% ispitanika iz Srbije spava na drugim vrstama podloge poput kauča na razvlačenje, dok u Hrvatskoj trećina stanovnika preferira madrac s memorijskom pjenom.

Anatomski jastuk najdraži je tip jastuka u Srbiji i u Hrvatskoj, a posebno ga vole žene. Osim anatomskog, volimo spavati i na jastucima punjenim umjetnim vlaknima (Hrvatska 27% , Srbija 32%). Zanimljivo je da dio ispitanika i dalje voli spavati na jastuku punjenim perjem, i to znatno više u Srbiji (28%) nego u Hrvatskoj (16%).

19. travanj 2024 15:04