Aktualno
StoryEditor

Kako iskustva iz javne nabave mogu pomoći privatnom sektoru

13. Listopad 2016.

Privatni sektor prvenstveno će profitirati ugleda li se na proces digitalizacije u javnoj nabavi jer ona utječe na digitalizaciju cijelog poduzeća i svih poslovnih procesa koji se u njemu provode. U svom predavanju na 11. konferenciji o nabavi upravo to je naglasio Darko Gulija, direktor za tehnologije u Infodomu.

- Istraživanje koje smo radili za Europsku komisiju pokazalo je da uštede rastu s otvorenošću postupka. Nabava ne može biti izoliran segment. Poanta svega je da uštede rastu što je dulje proces integriran horizontalno i vertikalno. Dakle, što je više procesa povezano elektronički i na taj način integrirano, više se štedi, rekao je Gulija, predstavnik Hrvatske u EU Višedioničkom forumu za e-Račun.

Gulija je istaknuo kako digitalna transformacija omogućuje sveobuhvatno vođenje end-to-end procesa nabave. Uz lakšu kontrolabilnost i transparentnost utječe na poslovne rezultate i na povećanje financijske učinkovitosti te samim time na smanjenje rizika ljudskih pogrešaka. Daljnje pozitivne posljedice digitalizacije u nabavi su veća preglednost, standardizacija nabavnih modela, pravovremena izrada plana nabave i višegodišnjeg planiranja. Sve to dovodi do bolje kontrole troškova i efikasnosti nabave i lakšeg praćenja realizacije okvirnih sporazuma i ugovora, ali i do veće iskoristivosti sredstava iz EU fondova.

- Ako se digitaliziraju i integriraju nabava, ponuda i elektroničko plaćanje, dostupni su strukturirani podaci na temelju kojih se mogu izvoditi valjane analize o pouzdanosti dobavljača i slično te samim time unaprijediti vlastito poslovanje, rekao je Darko Gulija te se dotaknuo „smart nabave“ koju provodi Europska komisija.

Smart nabava nudi odgovore na pitanja kako kupiti ono što poslovanju treba i to od naručitelja u kojeg se može pouzdati, koji će ujedno biti inovativan i unaprijediti poslovanje tvrtke i sve to učiniti tako da poslovanje ostane ekonomski održivo.

Privatni sektor trebao bi se ugledati u proces javne nabave i tako da spozna kako su kompetencije ključ uspjeha - nabava se promatra kao kreator komparativne prednosti.

- Nekomepetencija je uzrok 83% pogrešaka u nabavi, rekao je Gulija usput se osvrnuvši na problem korupcije koja je komplementarna nekompetenciji.

- One se međusobno podržavaju, smatra Gulija koji tvrdi da nabava postaje profesija i specijalizacija koja se sastoji od razumijevanja cjelokupnog procesa nabave. U svom izlaganju istaknuo je kako je bitna organizacija te da se suradnja najvećih konkurenata ne smije isključiti kao opcija i naveo primjer Deutsche Telekoma i Orangea koji su ustrojili vlastitu kompaniju za nabavu.

25. lipanj 2022 00:35