Aktualno
StoryEditor

Kako pametne uprave koriste pametna rješenja

07. Travanj 2017.

Kako pametne uprave koriste pametna rješenja raspravljalo se na drugom panelu ovogodišnje Liderove konferencije Smart Cities - Pametnim rješenjima do održivog grada.

O iskustvima Grada Zagreba koji je u fazi izrade strategije pametnog grada i uvodi pametna rješenja govorila je Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo.

- Predstavili smo nedavno aplikaciju Zagreb – inovativni grad, uz pomoć koje želimo uključiti građane da daju prijedloge, prijavljuju ideje i komentiraju predložena rješenja. Osim ove imamo puno aplikacija, ali nismo zadovoljni posjećenošću, tako da ih trebamo promovirati prema građanima da se na njih naviknu. Proveli smo energetsku obnovu društvenih objekata, a u veljači smo se prijavili za EU sredstva za projekt energetske učinkovitosti na području Novog Zagreba.

>>> Grad Zagreb pokreće app za usluge čišćenja po uzoru na Uber

- Danas smo na Zagrebačkom velesajmu otvorili Tehnološki park u kojem imamo 360 radnih mjesta za startup tvrtke. Očekujemo razvoj kreativne industrije i smatramo da Zagreb ima ogroman potencijal postati regionalni centar startup poduzetništva – rekla je Jozić.

>>> Na Zagrebačkom velesajmu otvoren Tehnološki park

Jedan od prvih gradova koji su uveli e-poslovanje bila je Pula, a je li to pametno rješenje dalo rezultate, koliko se koristi i kako su građani reagirali, govorio je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

- Elektronsko poslovanje gradske uprave uveli smo 2008. godine. Efekti su više nego dobri, vidljivi su u većoj efikasnosti djelatnika i smanjenju javne administracije. Građani koriste uluge, a koliko su zadovoljni vidjet ćemo uskoro na lokalnim izborima. Morali smo se priviknuti na dostupnost informacija. Nemamo što skrivati od građana. Nekad se na odgovor čekalo 15 dana, a danas na našem službenom Facebook profilu odgovor dobiju u roku od 15 minuta. To su trendovi i tko je spreman prilagoditi se, taj će uspjeti – zaključio je Miletić.

>>> Miletić: Novim tehnologijama u Puli smo postigli značajne uštede i poduzetnicima omogućili lagodnije poslovanje

Jedan od pametnih gradova je i Jastrebarsko, a gradonačelnik tog grada Zvonimir Novosel rekao je da gotovo i nema procesa u funkciniranju javne uprave koji se ne može informatizirati.

- Održavanje komunalne infrastrukture na području našeg grada je pokriveno informatičkim rješenjima, mi su u sustavu GIS i po tome smo prepoznati i izvan granica Hrvatske. Potencijalni investitor može vrlo lako doći do svih podataka i to su investitori prepoznali. Velika većina gradova, općina i županija nema, nažalost, čak ni elementarna rješenja, elektroničke sjednice, ured bez papira. Mi smo sva rješenja gradili s malim tvrtkama i to su uvijek bili manji iznosi od onih koje su nudile velike tvrtke – iznio je Novosel.

Kako pametna rješenja mogu povećati kvalitetu života građana, ali i doprinijeti u privlačenju investitora zna i Stjepan Kovač, gradonačelnik Čakovca.

- Prvi smo grad u Hrvatskoj koji će imati pametnu rasvjetu. Dobili smo za to 800 tisuća kuna iz EU fondova, a nakon toga javili su nam se proizvođači LED rasvjete koji bi htjeli investirati u razvoj pametne rasvjete na području cijelog grada i prigradskih naselja. To je ta sinergija inovativne uprave  i realnog sektora. Imamo i projekt e-građanin, građani se mogu javiti sa svim prijedlozima, imamo tehnološko inovacijski centar u kojem potičemo mlade tvrtke, a sve dozvole investitorima izdajemo u roku od 24 sata. Želja mi je da super brzi besplatni internet proširimo na sva prigradska naselja, a na nekoliko punktova u gradu postavit ćemo pametne info pultove za turiste sa zanimljivostima iz povijesti i sadašnjosti grada – pohvalio se Kovač.

>>> Javna rasvjeta postaje buduće mjesto zarade

Na panelu je sudjelovao i Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova koji je rekao da je po trasparentnosti javnih sustava Hrvatska u vrhu Europe, a da se današnji gradonačelnici i načelnici pretvaraju gotovo u menadžere, da moraju razmišljati glavom gospodarstvenika i donositi odluke danas jer će već sutra biti kasno.

25. travanj 2024 20:57