Aktualno
StoryEditor

Kako se vratiti u poslovnu rutinu nakon godišnjeg odmora?

11. Srpanj 2016.

Ljeto je uzelo zamah i u tijeku su godišnji odmori. Većina ljudi planira provesti godišnji van mjesta svog boravka, najčešće negdje na obali. No nakon što prođe najljepši dio godine dolazi povratak u realnost. Donosimo 5 savjeta kako se sa što manje stresa vratiti na posao.

1. Unaprijed isplanirajte povratak na posao. Dobro sastavljen plan znači pola obavljenog posla. Najvažnije je planirati unaprijed i sastaviti popis zadataka koje trebate obaviti prije nego otputujete, primjerice odredite osobu koja će vas kontaktirati u slučaju nužde dok niste prisutni, te obavijestiti klijente, zaposlenike i kolege koliko dugo nećete biti na poslu. Također, ono što će vam olakšati je povratak s godišnjeg dan ranije. Iako svi želimo što više iskoristiti slobodne dane, bolje je isplanirati povratak u subotu umjesto u nedjelju navečer ukoliko od ponedjeljka počinjete raditi. Dan između povratka s odmora i odlaska na posao iskoristite da obavite sve privatne obaveze prije nego se vratite u svakodnevnu rutinu.

2. Kvalitetno rasporedite vrijeme. Najgore što možete je vratiti se nazad na posao bez plana, sjediti na radnom mjestu kao da niste bili odsutni i mehanički obavljati zadatke kako bi ste ih što prije dovršili. Umjesto toga iskoristite vrijeme i među kolegama se informirajte o tome što se događalo dok ste bili na godišnjem, pročitajte mailove i poruke, te sastavite plan kojim ćete redsolijedom obaviti zadatke kako se ne bi dogodilo da vam se nagomilaju zadaci za koje niste sigurni kojim redoslijedom se trebaju obaviti. Također, ako ste u mogućnosti, prva dva dana ne dogovarajte sastanke dok ne sastavite listu prioriteta.

3. Delegirajte zadatke među kolegama i zaposlenicima. Ovaj korak je važan ukoliko želite izbjeći situaciju u kojoj se vraćate na posao gdje vas čeka hrpa papira i neobavljenih zadataka. Iako postoje zadaci od iznimne važnosti koje možete samo vi obaviti, postoje i manje važni zadaci koje mogu obaviti drugi čime ćete si olakšati posao. Ovo će također pomoći vašim zaposlenicima da se osjećaju važnije i izgraditi njihovo samopuzdanje jer će znati da imate povjerenja u njih.

4. Informirajte se među kolegama i zaposlenicima. Umjesto da krenete čitati svaki email i poruku koje ste primili za vrijeme odmora, prvo uzmite 10 minuta vremena da saznate važne stvari na koje trebate obratiti pozornost. Na ovaj način nećete morati pročitati hrpu mailova, već ćete znati koji su prioriteti. Ovako možete i provjeriti jesu li zaposlenici odradili zadatke koje ste im povjerili prije nego ste otišli. Naravno nemojte ih zaboraviti pohvaliti za njihov trud.

5. Fokusirajte se na prioritete. Već smo zaključili da nije svaki mail važan i da postoje oni na koje morate odgovoriti u kraćem roku nego na ostale. Sortirajte svoj inbox na temelju naslova i pošiljatelja tako što ćete važne poruke označiti, a ostale poput spama i reklama obrisati. Ovako ćete uštediti dragocijeno vrijeme. Ukoliko vam se ne sviđa način da brišete nevažne mailove i smatrate da ipak svaki mail treba pročitati, krenite sa najstarijima i odgovorite na one zaosta važne. Osim mailova, posložite i zadatke po prioritetima. Fokusirajte se na one koji moraju biti gotovi prvi, a nakon toga obavite ostale.

Ukoliko sve detaljno isplanirate i držite se tog plana, do kraja tjedna ćete uspjeti obaviti sve što trebate i uživati u vikendu.

20. travanj 2024 04:55