Aktualno
StoryEditor

Kako uvozimo meso: Proizvedeno u inozemstvu, rasječeno u Hrvatskoj

30. Siječanj 2019.

Prava ‘horor priča‘ iz poljske klaonice potresla je kako europsku tako i hrvatsku javnost nakon što je ranije ovaj tjedan objavljena snimka koja pokazuje kako se u jednom od tih postrojenja bez adekvatnog veterinarskog nadzora kolju i zaražene životinje. Nakon što je načelnik sektora veterinarske inspekcije Gordan Jerbić umirio domaću javnost izjavom da u Hrvatsku nije uvezeno meso zaklanih bolesnih krava iz Poljske, istražili smo iz kojih zemalja se uvozi svježe meso u Hrvatsku. Sudeći po tvrdnjama najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, ponuda svježeg mesa na policama najvećim je dijelom domaće proizvodnje, a tek manji dio može se pronaći proizvoda iz inozemstva, uglavnom iz EU. Neki, uglavnom veći trgovački lanci su nam odgovorili na pitanja, no mi smo osim toga i obišli četiri velika trgovačka lanca Konzum, Lidl, Spar i Kaufland u kojima smo se uvjerili da, barem što se ovih lanaca tiče, prevladava ponuda domaćih proizvođača svježeg mesa, no valja naglasiti da dio te domaće proizvodnje porijeklo vuče iz drugih zemalja.

U Lidlu tvrde da je više od 90 posto svježeg mesa u njihovim trgovinama proizvedeno u Hrvatskoj od domaćih dobavljača, a našim obilaskom saznali smo da uvoze i svježe meso iz Mađarske, Velike Britanije, Poljske, Slovačke i Italije. I u Sparu ističu visok postotak domaćeg porijekla mesa koji iznosi 70 posto i ‘u kontinuitetu raste‘. Pohvalili su se da su prvi sklopili suradnju s domaćom udrugom Baby beef čija junetina čini gotovo 100 posto ponude u njihovom asortimanu, ali se u Sparu može kupiti i juneće meso iz Nizozemske, ili pak svinjetina iz Austrije.

I u Kauflandu tvrde kako promoviraju domaće proizvode. Sva piletina i većina puretine, kao uostalom i u drugim trgovačkim lancima, dolazi iz Hrvatske. Što se ostalih vrsta svježeg mesa tiče, nisu precizirali koliko je uvoznog napomenuvši da dio mesa nabavljaju u Njemačkoj i Španjolskoj, no ima ga i iz Francuske, Poljske, Rumunjske i Nizozemske.

U Konzumu nismo našli uvozno svježe meso na policama, no u tom, ali i u drugim trgovačkim lancima može se pronaći meso životinje koja je rođena u jednoj zemlji, uzgojena u Hrvatskoj ili nekoj drugoj zemlji, a prerađena u Hrvatskoj, i to od poznatih domaćih proizvođača. Primjerice, u Narodnom trgovačkom lancu (NTL) tvrde da ne uvoze svježe meso jer su svi ugovori o nabavi svježeg mesa sklopljeni s domaćim proizvođačima.

- Koliki je pak udio mesa stranog podrijetla u isporukama domaćih proizvođača nismo za sada analizirali – kažu u NTL-u.

No osim rođenja, životinje se i uzgajaju u drugim zemljama i nakon toga se dovoze u Hrvatsku na klanje, i u tom se slučaju ne može govoriti o domaćoj proizvodnji. U našem obilasku četiri velika trgovačka lanca naišli smo i na pakiranja mesa na kojima piše da je rođeno, uzgojeno i zaklano u drugoj zemlji (ili različitim zemljama), a rasječeno u Hrvatskoj, što znači da ni tu nema govora o domaćem mesu.

Iako se može zaključiti da su pakiranja svježeg mesa zaista u najvećem broju od domaćih proizvođača, uzimajući u obzir porijeklo, čak i uzgoj, katkad i klanje, sigurno je da je taj postotak domaćeg mesa ipak niži. Kako kažu u Tommyju, hrvatska proizvodnja nije dostatna i prisiljeni su nabavljati meso u inozemstvu, osim junetine koje ima dovoljno, iako treba napomenuti da je dobar dio junetine uzgojen u Hrvatskoj ipak stranog porijekla, najviše iz Rumunjske i Poljske.

Uvozno meso u trgovačkim lancima

[caption id="attachment_373868" align="aligncenter" width="748"] Meso u supermarketima[/caption]

17. travanj 2024 15:45