Aktualno
StoryEditor

Kakva nam uzbuđenja i ekonomske promjene donosi industrija budućnosti?

15. Kolovoz 2016.

Kakva nas uzbuđenja i ekonomske promjene očekuju idućih deset godina zbog robotike, kibernetičke sigurnosti, komercijalizacije genomike i sljedećih izazova vezanih uz velike podatke i utjecaj digitalne tehnologije na novac i tržišta sustavno objašnjava Alec Ross, globalno priznat stručnjak za inovacije. Proputovao je četrdeset jednu zemlju i razmatrao inovacije na svim kontinentima pa uvjerljivo donosi svoju viziju industrijske budućnosti. Ne zaustavlja se na pukom detektiranju stanja već intrigira tragajući za odgovorima na najteže pitanje: kako ćemo se prilagoditi? U kaotičnom svijetu vidi obrasce koji bi trebali voditi prema naprednom svijetu, a usput nudi rješenja kako bi trebalo odgajati djecu za sutrašnjicu.

The Industries of the Future Alec Ross Simon & Schuster, New York, 2016.

To što na hrvatskom tržištu nema sličnih znanstvenih djela koja bi se bavila interkulturanim odgojem i obrazovanjem svakako je poziv na pažljivo iščitavanje knjige Elvi Piršl, profesorice na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, te njezinih suradnika. Poslužit će zacijelo svima koji rade u multikulturanim učionicama, pa i sredinama. Objedinjuje tekstove o interkulturalizmu s pedagoškog, psihološkog, lingvističkog, sociološkog, antropološkog, etnološkog i drugih gledišta, a potkrijepljene bogatim rezultatima istraživanja. Upravo takav pristup razmatranju problema interkulturalizma, piše recenzentica prof. dr. sc. Olivera Gajić, omogućuje bolje i dublje upoznavanje ne samo drugih i drukčijih od nas, već i nas samih.

Vodič za interkulturalno učenje Elvi Piršl i suradnici Naklada Ljevak, Zagreb, 2016.

Sedamdesetak godina nakon što je hvaljeno djelo francuske erotske spisateljice i kroničarke Anaïs Nin prvi put objavljeno, njegovo hrvatsko izdanje jednako intrigira kao, primjerice, i u doba dok je njegova autorica financirala prvo izdanje ‘Rakove obrtnice‘, jednog od svojih slavnih ljubavnika – Henryja Millera. Nadrealistični roman bez prave radnje postao je klasik svjetske književnosti jer bez zadrške opisuje ljude i događaje pariške scene između dva rata prošlog stoljeća, priča o androgenosti i homoseksualnosti. Kroz svoje tri junakinje – Djunu, Lillian i Sabinu, Anaïs Nin pripovijeda o sebi kao mirnoj i staloženoj, a opet kao o ‘femme fatale‘.

Djeca albatrosa Anaïs Nin Disput, Zagreb, 2016.

Memoari tvorca Nikea, kako je podnaslov knjige Phila Knighta, suosnivača i bivšega glavnog direktora, a danas počasnog predsjednika korporacije Nike Inc., nude intimnu i insajdersku priču o tome kako je Nike od neustrašivog startupa evoluirao u ikonu i jedan od najprofitabilnih brendova na svijetu. Sve je, pripovijeda Knight, počelo kad je od tate posudio pedeset dolara da bi pokrenuo kompaniju za uvoz visokokvalitetnih i jeftinih tenisica iz Japana. Prve je godine ostvario prihod od 8000 dolara, a danas Nike na godinu proda robu vrijednu 30 milijardi dolara. Nadahnjujuće je to štivo u doba razvoja svakojakih startupova, pa i onih netehnoloških, to više kad se zna da su lik i djelo Phila Knighta do objave ovih memoara bili više-manje obavijeni velom tajne.

Shoe Dog Phil Knight Scribner, New York, 2016.

29. travanj 2024 09:47