Aktualno
StoryEditor

Kanada pojačano deportira migrante prebjegle iz SAD-a

30. Kolovoz 2017.

Kanada je počela intenzivnije deportirati migrante, koji su, nakon što je SAD pooštrio mjere prema ilegalcima, ušli na njezin teritoriji. SAD je primjenio vizni režim prema Meksiku i meksičke liegalce počeo intenzivno deportirati. Sve to rezultiralo je izbjegličkim valom u Kanadu, u koju je ove godine ušlo 60 posto više Meksikanaca nego što je to dosad bilo uobičajeno.

>>>Bill Gates: Europska velikodušnost motivira migrante da napuste Afriku

Na listi onih koji moraju otići iz Kanade su i Haićani, koji su, također s ciljem da izbjegnu deportaciju iz SAD-a, na sjeveru kontinenta pokušali pronaći spas. Do sada Kanađani su iz zemlje otjerali 474 Haićana, što je znatno veći broj deportacija u odnosu na prošlu godinu, kada ih je protjerala samo 100. Naime, Haićani su se nakon katastrofalnog potresa 2010. rasuli po SAD-u i Kanadi.

Kanada je tako već ove godine ukupno deportirala 5529 ljudi, što je, uzme li se u obzir da godina još nije istekla i da je u cijeloj 2016. deportirala 7357 ljudi, naznaka da povećava deportacije.

>>>Policija vodenim topovima izbacila izbjeglice iz zgrade u Rimu

Nacionalni odbor za pitanja izbjeglica porast tražitelja azila koji u Kanadu dolaze iz SAD-a smatra neodrživim. Kanadske vlasti stoga nastoje odvratiti ljude od prelaska granice i traženja azila.

Istovremeno, kanadske vlasti najavljuju kako će tražiteljima azila koji su ušli u zemlju osigurati potrebnu zdravstvenu skrb te im izdati potrebne radne dozvole.

>>>Više od petine stanovnika Njemačke prvi ili drugi naraštaj imigranata

Samo ove godine, više od 10 tisuća ljudi iz SAD-a je prešlo u Kanadu i zatražilo azil. Tako je Kanada došla u situaciju da ovog mjeseca bilježi najveći broj tražitelja azila u zadnjih deset godina.

24. travanj 2024 01:55