Aktualno
StoryEditor

Kanadski liječnici prosvjeduju zbog povišica, kažu da su preplaćeni

07. Ožujak 2018.

Kanadski liječnici odbili su povišice i potpisali otvoreno pismo protiv povećanja plaća koje su nedavno ispregovarale njihove udruge, prenosi CNBC.

Više od sedamsto liječnika iz Quebeca zatražilo je da se novac koji je predviđen za njihove povišice vrati u zdravstveni sustav i preda onima kojima je potrebniji, njihovim potplaćenim kolegama i pacijentima kojima je otežan pristup zdravstvenim uslugama.

>>>Goluža: Treba nam zakon o zaštiti i plaćama liječnika

- Povišice su time šokantnije jer su naše mnogobrojne kolege, od medicinskih sestara do ostalih djelatnika u zdravstvu, suočene s vrlo teškim radnim uvjetima. Također, zbog drastičnih rezova proteklih godina, ali i centralizacije moći u Ministarstvu zdravstva, stradali su pacijenti, kojima je uvelike otežan pristup potrebnim im zdravstvenim uslugama, napisali su između ostaloga liječnici iz Quebeca.

>>>Pakrac mami liječnike

Prosječna liječnička bruto plaća u Kanadi iznosi 260,924 dolara (milijun i pol kuna). Jedan je liječnik u svibnju 2016. godine izračunao da mu od milijun i 400 tisuća kuna ostane 820 tisuća nakon što pokrije troškove rada, s time da u navedeni iznos nije uračunao porez.

19. travanj 2024 06:27