Aktualno
StoryEditor

Kasparov prekida mirovinu kako bi odmjerio snage s ‘novim najboljim‘ šahistom

06. Srpanj 2017.

Šahovska legenda i bivši svjetski prvak Rus 54-godišnji Garry Kasparov objavio je kako prekida mirovinu da bi sudjelovao na turniru u Saint Louisu na kojem će igrati i trenutačno najbolji svjetski šahist Norvežanin Magnus Carlssen.

- Imam dojam da ću biti iznad prosječne dobi i da ću srušiti poredak, napisao je na Twitteru bivši svjetski prvak koji je otišao u mirovinu 2005.

- Događa se povijest u Saint Louisu. Najbolji igrači prošlosti i sadašnjosti suočit će se u SAD-u. Legendarni svjetski prvak Garry Kasparov prekida mirovinu kako bi igrao protiv najboljih talenata modernog šaha na novom turniru, objavili su organizatori.

>>> Suvremeni lideri: Digitalni ili mrtvi!

Od 14. do 19. kolovoza, Kasparov koji je trenutačno jedan od najvećih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina i koji je dominirao svjetskim šahom 15 godina tijekom 80-ih i 90-ih, igrat će protiv devet igrača od kojih su šest članovi ‘Grand Chess Toura‘ koji okuplja najbolje svjetske igrače.

Kasparov, koji živi u SAD-u, nije, međutim, otkrio hoće li se nakon turnira u Saint Louisu vratiti u mirovinu ili će nastaviti šahovsku karijeru.

Turnir ‘Rapid and Blitz‘ u Saint Louisu bit će dodan nizu šahovskih turnira i slijedit će Kup Sinquefield, veliki turnir organiziran također u Saint Louisu na kojem sudjeluje aktualni svjetski prvak Carlssen.

Rođen 13. travnja 1963. u Bakuu, glavnom gradu bivše sovjetske republike Azerbajdžan, Garry Kasparov je postao 1985. najmlađi svjetski prvak u povijesti šaha nakon što je pobijedio još jednu legendu svog sunarodnjaka Anatolija Karpova.

23. travanj 2024 06:22