Aktualno
StoryEditor

Kina najavila nove carine na više od sto američkih proizvoda

04. Travanj 2018.

Kina je u srijedu uzvratila udarac SAD-u i najavila da će nametnuti nove pristojbe od 25 posto na 106 američkih proizvoda, uključujući soju, automobile, kemijske proizvode, neke tipove zrakoplova i kukuruzne proizvode, među drugim poljoprivrednim proizvodima, objavilo je kinesko ministarstvo financija.

Vrijednost proizvoda koji će biti pogođeni nametima bila je 50 milijardi američkih dolara 2017. godine, navodi se u odvojenom priopćenju ministarstva trgovine.

>>> Novi Trumpov poklič trgovinskom ratu: Priprema se popis kineskih proizvoda koje će cariniti 

Dodatne pristojbe bit će uvedene i za proizvode poput viskija, cigara i duhana, zatim za neke vrste govedine te za lubrikante, propan i druge plastične proizvode, kaže ministarstvo financija.

Američki sok od naranče, određeni proizvodi od šećerne trske, pamuk, neke vrste žitarica kao i kamioni, dio terenaca, određena električna vozila također će biti obuhvaćeni novim carinama.

Administracija Donalda Trumpa u utorak je podigla ulog u rastućem trgovinskom obračunu s Kinom, najavljujući carine od 25 posto na oko 1300 kineskih proizvoda s područja industrijske tehnologije, prometa i medicine, kako bi pokušala prisiliti Peking na promjene u praksi poštivanja intelektualnog vlasništva.

Ured američkog trgovačkog predstavništva predstavio je popis proizvoda koji obuhvaća oko 50 milijardi dolara uvoza procijenjenih za 2018. Popis sadrži proizvode od kemijskih proizvoda do televizora, motornih vozila i elektroničkih komponenti.

>>>WTO: Svijet svjedoči prvim potezima prema globalnom trgovinskom ratu

Objavljivanjem popisa kineskih proizvoda počinje rok za javnu raspravu i konzultacije koji će trajati oko dva mjeseca, nakon čega Ured treba donijeti konačnu odluku o carinama.

Ured američkog trgovačkog predstavništva priopćio je da su najavljene carine "odgovor na kinesku politiku koja prisiljava američke tvrtke na prenošenje svoje tehnologije i intelektualnog vlasništva kineskim poduzećima".

Kina, međutim, odbacuje optužbe da njezini zakoni prisiljavaju Amerikance na transfer tehnologije, a na najavu novih carina zaprijetila je "poduzimanjem odgovarajućih mjera jednake veličine i snage prema američkim proizvodima" što je ostvarila u srijedu.

>>> Trgovinski rat: EU naciljao legendarne američke brendove

Najava novih američkih carina uslijedila je nakon što je Kina nametnula carine na uvoz američkog voća, oraha, svinjetine i vina vrijednog tri milijarde dolara u znak protesta protiv carina na kineski čelik i aluminij, koje je prošlog mjeseca uveo američki predsjednik Donald Trump.

Takvo nadmetanje dvaju najvećih svjetskih gospodarstava potaknulo je tržišne strahove da bi SAD i Kina mogli potonuti u trgovinski rat koji bi uništio globalni rast.

27. travanj 2024 16:04