Aktualno
StoryEditor

Kina olakšala strana ulaganja u bankarstvo, poljoprivredu, automobilsku i tešku industriju

28. Lipanj 2018.

Kina je u četvrtak navečer, nastavljajući otvarati svoje tržište, objavila dugo očekivana ublažavanja ograničenja za strana ulaganja u ključnim sektorima poput bankarstva, poljoprivrede, automobilske i teške industrije.

>>>Smanjenje trgovinskog deficita: Kina pristala kupovati više američke robe

Kinesko Nacionalno povjerenstvo za razvoj i reforme na svojim je internetskim stranicama objavilo novu verziju takozvane negativne liste koja određuje u kojim sektorima su strana ulaganja ograničena ili zabranjena. Lista će stupiti na snagu 28. srpnja.

Pored potvrde već danih obećanja o potpunom ukidanju ograničenja vlasništva u područjima osiguranja i automobilske industrije u roku od tri do pet godina, Kina također ublažava ili ukida ograničenja vlasništva u brodogradnji, zrakoplovnoj industriji, energetskim mrežama i poljoprivredi, isključujući pšenicu i kukuruz.

>>>Velike trgovinske nesuglasice ostaju, SAD i Kina zasad bez primirja

Kina se našla na meti primjedbi njenih glavnih trgovinskih partnera, uključujući Sjedinjene Države i Europsku uniju, zbog neravnoteže u pristupu njenom tržištu. Oni su ukazivali da je kineskim tvrtkama uglavnom dopušteno slobodno ulagati na njihova tržišta dok Kina ograničava mogućnosti stranim tvrtkama na njeno tržište.

Peking je u više navrata rekao da će reforme tržišta provoditi svojim ritmom i istaknuo da će donijeti i primijeniti odluke o otvaranju svog tržišta na temelju vlastitih potreba a ne vanjskog pritiska.

>>>Kina o američkim carinama: Vratite zvijer u kavez WTO-a

Strane tvrtke su istaknule da je napredak spor a da su obećanja o pristupu kineskom tržištu ponavljanje ranije najavljenih reformi koje su se već trebale provesti.

03. ožujak 2024 21:54