Aktualno
StoryEditor

Kina predstavila novo vodstvo, Xi Jinping neupitni vođa

25. Listopad 2017.

Kina je u srijedu predstavila svoje novo vodstvo na čelu s neupitnim predsjednikom Xijem Jinpingom, koji je dobio novi mandat na čelu Komunističke partije, dok nijedan od šestorice njegovih najbližih suradnika nije njegov očiti nasljednik, prenose agencije.

U skladu s tradicijom, Xi Jinping se u tamnom odijelu i crvenoj kravati pojavio nasmiješen pred novinarima u društvu šest kolega iz novog Stalnog odbora Politbiroa, tijela koje de facto upravlja Kinom, dan nakon završetka redovitog kongresa Komunističke partije koji se održava svakih pet godina.

>>>‘Iskorijenjivanje ekstremizma’: Saudijci uložu 500 milijuna dolara u izgradnju megagrada Neoma

- Reizbor shvaćam ne samo kao odobravanje mojeg rada nego i ohrabrenje koje će me potaknuti da budem još bolji, kazao je on u govoru emitiranom izravno na televiziji.

Centralni komitet, neka vrsta partijskog parlamenta, izabrao ga je za glavnog tajnika pored još šest članova Stalnog odbora Politbiroa, prenosi AFP.

U 64. godini, Xi Jinping je konsolidirao svoju vlast na 19. kongresu partije koji je završen u utorak, dobivši najvišu počast uvrštavanjem u povelju partije, priznanje koje je jedino utemeljitelj režima Mao Ce-tung dobio za života.

Šef stranke, šef države, šef vojske

Od dolaska na vlast krajem 2012. Xi Jinping je akumulirao ovlasti na vrhu druge svjetske gospodarske sile i predvodio jačanje autoriteta režima: šef stranke, šef države, šef vojske.

Uvrštavanje njegova imena i "misli" u statute stranke sugerira da sad može beskonačno ostati na čelu države, riješivši se teoretske dobne granice od 68 godina i brige oko biranja nasljednika.

Ta bi se dobna granica mogla, međutim, nastaviti nametati ostalim članovima Stalnog odbora od kojih će najmanje dvojica premašiti 68 godina na sljedećem kongresu 2022.

>>>Corbyn europskoj ljevici: Treba nam hrabra, radikalna alternativa neoliberalizmu

Novi Stalni odbor sastoji se isključivo od 60-godišnjaka. Nije se otvorio generaciji 50-godišnjaka koji bi mogli biti potencijalni nasljednici Xi Jinpinga. Osim Xija, samo je premijer Li Keqiang zadržao svoj položaj, prenosi Reuters.

Li Zhanshu, Wang Yang, Wang Huning, Zhao Leji i Han Zheng su promovirani, zamijenivši petoricu dosadašnjih članova među kojima je i najeksponiraniji borac protiv korupcije Wang Qishan, koji je smatran glavnim Xijevim saveznikom.

Partijski čelnici Guangdonga i Chongqinga, Hu Chunhua i Chen Miner, koji su se ranije smatrali potencijalnim nasljednicima Xija, nisu izabrani u sedmeročlani Stalni odbor, već u 25-člani Politbiro što je niža razina moći u komunističkoj nomenklaturi.

Odbacujući svaku nadu u liberalizaciju režima, usput je pozvao na "obranu autoriteta stranke i kineskog socijalističkog sustava".

U govoru dugom gotovo tri i pol sata na otvaranju kongresa prošle srijede, Xi je obećao sunarodnjacima "novu eru socijalizma na kineski način" kojemu je odredio obrise za 2050.: učiniti Kinu velikom silom, prosperitetnom i štovanom.

Pet godina vlasti Xi Jinpinga popraćene su ratom spram korupcije u kojem je kažnjeno 1,5 milijuna osoba. Xi Jinpinga se sumnjiči da ga je iskoristio kako bi se riješio političkih suparnika.

Xi Jinping trebao bi biti formalno izabran na čelo države u ožujku iduće godine na godišnjoj sjednici parlamenta, jednako kao i Li Keqiang, koji bi trebao ostati šef vlade.

16. travanj 2024 12:06