Aktualno
StoryEditor

Kina želi privući svjetske stručnjake i talente izdavanjem dugoročnih radnih viza

05. Siječanj 2018.

Kina će izdavati dugoročne vize od pet do 10 godina kako bi privukla za rad u zemlji visokokvalificirane ljude, uključujući tehnološke lidere, poduzetnike i znanstvenike iz sektora u kojima postoji najveća potražnja, izvještavaju tamošnji državni mediji.

Kina je postavila ciljeve gospodarskog i društvenog razvoja, pri čemu kao ključ za njihovo postizanje vidi upravo u regrutiranju stručnjaka iz inozemstva.

>>>Kina otvara tržište izraelskom mesu iz laboratorija

Kada su prvi put razmatrani planovi za program, Kina je najavila da kani privući najmanje 50 tisuća stranaca. Za vize se može besplatno prijaviti putem interneta, a kineska vlada jamči brzu obradu zahtjeva. Osobama koje će dobiti vizu bit će dozvoljen ostanak u zemlji do 180 dana odjednom, a imati će i pravo na dovođenje partnera i djece.

Kina je 2016. godine uvela sustav rangiranja za useljenike, s ciljem identificiranja vještina koje želi privući, uz istodobno smanjivanje broja niže kvalificiranih stručnjaka koji dolaze u zemlju.

Prema dokumentu objavljenom u to vrijeme, oni klasificirani kao "vrhunski inozemni talenti" uključivali su dobitnike Nobelove nagrade, uspješne olimpijske sportaše i voditelje sa svjetski poznatih fakulteta glazbenih i likovnih umjetnosti.

Vrhunski znanstvenici, čelnici velikih financijskih institucija i profesori s inozemnih visoko rangiranih sveučilišta također odgovaraju prijedlogu.

19. travanj 2024 17:44