Aktualno
StoryEditor

Kineski dužnosnik uhićen zbog ‘krađe trgovinskih tajni‘ GE Aviationa

11. Listopad 2018.

Visoki kineski dužnosnik uhićen je zbog navodnog špijuniranja više američkih tvrtki iz područja civilne i vojne zrakoplovne i svemirske industrije, priopćilo je u četvrtak američko ministarstvo pravosuđa.

Yanjun Xu, zamjenik direktora kineskog ministarstva državne sigurnosti Jiangsu, optužen je za gospodarsku špijunažu i pokušaj krađe trgovinskih tajni kompanija poput GE Aviation, podružnice General Electrica.

Xu je uhićen 1. travnja u Belgiji i izručen SAD-u u utorak, dodaje se u priopćenju. Pomoćnik glavnog državnog odvjetnika John Demers je kazao da se ne radi o izoliranom slučaju.

>>> Bloomberg otkrio da Kina špijunira američke kompanije, koliko cijela priča drži vodu? 

"Radi se o sveukupnoj gospodarskoj politici razvoja Kine na uštrb Amerike. Ne možemo tolerirati da neka zemlja krade našu vatrenu moć i plodove našeg intelektualnog rada. Nećemo tolerirati da neka zemlja žanje nešto što nije sijala", kazao je Demers.

GE proizvodi motore za mlazne avione, ali i dijelove za vojne, teretne i komercijalne zrakoplove te vojne helikoptere.

Američko ministarstvo podsjeća da Xu radi za odjel koji je zadužen za protuobavještajne djelatnosti, vanjskoobavještajni rad i političku sigurnost.

"Izručenje bez presedana" pokazuje da je Peking "direktno nadzirao gospodarsku špijunažu nad SAD-om", kazao je pomoćnik direktora FBI-a Bill Priestap.

Xu je u SAD-u nalazio stručnjake iz tvrtki iz područja zrakoplovne i svemirske industrije i plaćao im put u Kinu pod izlikom održavanja predavanja na sveučilištima.

28. travanj 2024 22:37