Aktualno
StoryEditor

Kineski Hebei prelazi s teške na snježnu industriju za 23 milijarde dolara

30. Svibanj 2018.

Sjevernokineska provincija Hebei okreće se snježnoj industriji te će za potrebnu infrastrukturu za zimske sportove i turističke ustanove izdvojiti 23 milijarde dolara godišnje do 2025, piše Reuters.

Smogu sklon Hebei, koji okružuje sjevernu prijestolnici Peking, u potrazi je za novim i održivim izvorom ekonomskog rasta kako bi smanjili ovisnost o teškoj industriji, veliko zagađivaču. Dio je to i obećanja da će se u pripremama za Zimske olimpijske igre čiji će domaćin biti Peking smanjiti zagađenost zraka i okoliša.

>>> Kreativnost turizam iz putovanja pretvara u doživljaj

U razvojnom planu za pokretanje ‘ledene i snježne industrije‘ predviđena je gradnja stotinjak skijaških resorta i 250 dvorana za klizanje do 2025. Težit će se i tome da se oformi 15 stručnih timova za ledene sportove i ponudi mjesto za treninge za više od 1200 sportaša snježnih sportova do početka OI. Uprava provincije najavljuje i kako žele potaknuti što više lokalnih sportaša na sudjelovanje u OI i osvajanje zlatnih medalja.

U planu je i osnivanje proizvodnih pogona za klizačku i skijašku opremu vrijednih više od 10 milijardi jena godišnje čija bi se zarada kretala do 120 milijadre jena godišnje do 2025.

Grad Zhangjiakou u provinciji Hebei, koji je udaljen 156 kilometara od Pekinga, bit će domaćin skijaškim i snowborderskim događanjima na OI za koje se očekuje da se izvode u potpunosti na umjetnom snijegu.

24. travanj 2024 12:30