Aktualno
StoryEditor

Kineski izvoz naglo pao u svibnju

07. Lipanj 2023.
Kina, kinesko gospodarstvo

Kineski izvoz naglo se smanjio u svibnju, pokazali su u srijedu podaci carinske uprave, odražavajući slabu inozemnu potražnju u uvjetima postrožene monetarne politike i visoke inflacije u brojnim razvijenim gospodarstvima.

Izvoz je u svibnju pao 7,5 posto u odnosu isti prošlogodišnji mjesec, najsnažnije od siječnja. U travnju bio je poskočio za 8,5 posto.

Uvoz je također smanjen u prošlom mjesecu, za 4,5 posto u odnosu na prošlogodišnji svibanj, nakon 7,9-postotnog pada u travnju.

Podaci pokazuju slabiju potražnju za sirovinama i blaži rast uvoza ugljena zbog slabije potražnje u sektorima proizvodnje električne energije i čelika. U ožujku bio je dosegnuo najvišu razinu u 15 mjesec.

Uvoz bakra pao je za 4,6 posto.

Kinesko gospodarstvo poraslo je u prvom tromjesečju za 4,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje zahvaljujući ukidanju strogih mjera suzbijanja covida 19, ali statistički ured upozorio je na "nedostatnu" domaću potražnju i "složeno" međunarodno okruženje.

Oslonac rastu bio je uslužni sektor dok je industrija posustala zbog slabije potražnje u SAD-u i Europi u uvjetima podignutih kamatnih stopa kojima središnje banke pokušavaju obuzdati visoku inflaciju.

Svjetska banka procjenjuje da će kinesko gospodarstvo ove godine porasti za 5,6 posto, što je za 1,3 postotna boda snažnije no što su bili očekivali u siječnju. U 2024. rast bi trebao usporiti na 4,6 posto budući da će slabija potrošnja prevagnuti nad blagim ubrzanjem izvoza. 

18. travanj 2024 21:11