Aktualno
StoryEditor

Kinesko vodstvo posjetilo Afriku 79 puta unazad 10 godina

26. Srpanj 2018.

Kad je Xi Jinping imenovan predsjednikom Kine 2013. prvo je posjetio Kongo i Južnu Afriku. Kad je drugi put imenovan predsjednikom prvo putovanje van Kine bilo je - u Afriku. Ovaj puta to su Senegal, Ruanda, Južna Afrika i Mauricijus, piše Quartz u zanimljivom članku o odnosima Kine i Afrike.

Za svog mandata kao predsjednika Xi Jinping je postavio prioritet sebi i ostalim najvišim državnim dužnosnicima da posjećuju afričke države kako bi gradili jače odnose s njima. Postalo je u međuvremenu pravilo da kineski ministar vanjskih poslova početkom svake godine posjećuje Afriku.

>>>Velike trgovinske nesuglasice ostaju, SAD i Kina zasad bez primirja

Neki kinesku prisutnost u Africi kritiziraju kao neokolonijalizam, no predsjednik Ruande Paul Kagame je nakon nedavnog Yi Jinpingovog posjeta rekao da se Kina odnosi prema Africi kao "prema sebi jednakom" opisavši to kao "revolucionarni stav u svjetskim odnosima".

Kinesko vodstvo - predsjednik, premijer i ministar vanjskih poslova - sve skupa su bili u 79 posjeta u 43 afričke države u posljednjih 10 godina. Najviše je posjeta bilo Južnoj Africi, slijede Tanzanija i Zambija, a od 33 najslabije razvijene afričke države kineski su dužnosnici posjetili njih 26.

>>>WTO: Kina i SAD najveći izvoznici i uvoznici, pozicija Britanije ugrožena

S druge je strane Ujedinjeno Kraljevstvo čiji ministar vanjskih poslova nije stupio na afričko tlo još od 2013., dok je američki predsjednik nedavno iznio vrlo uvredljive opaske o Africi. Francuski predsjednik Emmanuel Macron jedini se može usporediti s Kinezima - otkako je lani postao predsjednik posjetio je Afriku devet puta, obišavši 11 država.

29. travanj 2024 10:55