Aktualno
StoryEditor

King ICT: Otporni smo i žilavi, ove godine očekujemo rast prihoda do 17 posto

13. Prosinac 2016.

Najveći hrvatski i regionalni sistem integrator King ICT, koji posluje u sklopu M San Grupe, do kraja ove godine očekuje oko 600 milijuna kuna ukupnih konsolidiranih prihoda, što će biti porast do 17 posto u odnosu na 2015., kao i  dvoznamenkasti rast operativne dobiti, a slične trendove očekuju i 2017., istaknuo je predsjednik Uprave King ICT-a Plamenko Barišić.

"King ICT po prihodima nije najveći segment u M San Grupi, ali po broju od oko 420 zaposlenih u Hrvatskoj i užoj regiji je svakako prvi", kazao je Barišić u utorak na susretu s novinarima.

U 2017. očekuje više investicija u ICT sektoru u Hrvatskoj, najviše zbog EU fondova, pri čemu očekuje da se iduće godine povuku sredstva za razvoj IT i ICT infrastrukture. U tome, po ocjeni Barišića, država treba biti jači partner nego do sada s privatnim sektorom i poduzetnicima iz ICT industrije.

"Poslovi s državom su nam važni, jer našim ukupnim konsolidiranim prihodima donose oko 35 posto udjela i već godinama imamo s državom velike ugovore oko središnje nabave, licenciranja i drugo", rekao je Barišić, iznoseći i da trenutno imaju velik posao s državom odnosno od deset ponuditelja na natječaj za nabavu tableta za saborske zastupnike odabrani su kao isporučitelji te će u Sabor isporučiti oko 151 tableta brenda Lenovo, za oko 200 tisuća kuna

Softverski biznis

King ICT se bavi i hardverom i softverom, kao i distribucijom računala i opreme te drugim, a u svemu tome jednim od najzahtjevnijih dijelova poslovanja Barišić je ocijenio softverski biznis, koji je i njima, kao i ostalim u Hrvatskoj koji se time bave, jedan od najbrže rastućih segmenata IT-a.

‘Bilo bi dobro da država, kao i drugim izvoznicima, da neki oblik poticaja ili drugačije poreze, jer to traži i velike investicije‘, istaknuo je Barišić.

"Softverski biznis nam donosi oko 20 posto udjela u ukupnim prihodima samo s vanjskih tržišta na kojima smo prisutni, iz BiH, gdje ove godine slavimo deset godina rada, kao i iz Makedonije, Srbije i nešto s Kosova, a zainteresirani smo u tom segmentu i za druga europska tržišta, no za to bi bilo dobro da država, kao i drugim izvoznicima, da neki oblik poticaja ili drugačije poreze, jer to traži i velike investicije", istaknuo je Barišić.

>>>King ICT obilježio desetogodišnjicu poslovanja u BiH

Ocjenjujući stanje ICT tržišta u Hrvatskoj, kazao je da su "tvrtke otporne i žilave", a s obzirom da ih dosta u tom sektoru već rade 15, 20 i više godina smatra i da su ozbiljne, kvalitetne i dokazane na tržište te spremne za dalje, ali teško da će moći same bez investicija iz EU fondova. Također smatra da na tom tržištu treba više suradnje IT tvrtki i telekoma, jer su to prirodni saveznici, a kod nas, kao i globalno, najčešće se "tehnologije dopunjuju, a ljudi i poslovne filozofije razilaze".

"Ubrzani razvoj, dostupnost i priuštivost tehnoloških rješenja potaknuli su većinu korisnika da ulove korak sveopće globalne digitalne transformacije društva. Digitalizacija podataka, procesa, upravljački i sigurnosni izazovi potaknuli su niz inovativnih projekata na lokalnim i regionalnim tržištima i ove, a nadamo se i više posla u idućim godinama", poručio je Barišić.

Niz projekata

Iznio je i da su ove godine radili na niz projekata u cestovnom, željezničkom i zračnom prijevozu, među kojima su u rad pustili i prvu fazu sustava naplate voznih karata za HŽ Putnički prijevoz kojeg struka ističe jednim od najmodernijih i najnaprednijih u Europi.

Na novoj zagrebačkoj Zračnoj luci implementirali su sustave tehničke zaštite, kontrole pristupa, video nadzora i centralnog nadzornog sustava te visoko dostupne IT platforme, a King-ova tvrtka kćer Smart Energy za zgradu novog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb izvela je radove termotehničkih (strojarskih) instalacija i postrojenja te elektrotehničke instalacije i sustave za cijelu zgradu.

Dosta su radili i u energetskom sektoru, financijskom, telekomunikacijskom, poljoprivredi, e-Govermenta i drugima.

28. travanj 2024 15:52