Aktualno
StoryEditor

Klimatizirani i više ‘fit‘, red u splitskom parkingu provodit će četiri nova pauka

12. Srpanj 2017.

Gradska tvrtka ‘Split parking‘, koja je u srijedu na Gatu sv. Petra predstavila četiri nova pauka, vrijedna 2,4 milijuna kuna, očekuje da će se u gradu učinkovitije premještati vozila.

Novi pauci su 40 centimetara uži i kraći od starih, pogodniji su za gradsku vožnju i nosivost dizalice im je veća, što znači da mogu premještati i teža vozila kao što su kombiji i terenska vozila.

>>>U novom broju Lidera: Počinje rasprodaja – Ramljak iz Agrokora najprije izvlači Projektgradnju

Ta je tvrtka dosad imala šest pauka prosječne starosti do devet godina koje će prodati na javnom natječaju, a zamijenit će ih četiri nova Iveco vozila. Nabavila ih je preko javnog natječaja, a imaju pet godina jamstva, te će za to vrijeme imati besplatan servis. Sva četiri pauka imaju klimu, zadovoljavaju najvišu Euro – 6C ekološku normu, a oslikana su plavim kockicama kako bi se razlikovali od drugih vozila takve vrste.

- U sljedećem razdoblju očekujemo veću efikasnost i dostupnost građanima u uvođenju komunalnog reda na području grada. Sada nećemo imati problema u premještanju većih vozila, rekao je direktor ‘Split parkinga‘ Marko Bartulić.

>>> Google Maps u beta testu usluge o dostupnosti parkinga

Samo prošle godine ta je tvrtka premjestila 16 tisuća vozila, a ove će ih godine, vjerojatno premjestiti oko 11 tisuća s obzirom na to da sada radi isključivo po pozivu građana i gradskih vijeća. Kako je rekao Bartulić, prioriteti su im višetračne ulice, mjesta za osobe s invaliditetom, pješački prijelazi i zone, autobusne postaje te blizina škola i vrtića.

Aplikacija ‘Smart parking sisterm‘

Direktor Bartulić najavio je aplikaciju ‘Smart parking sistem‘, koja će vozačima omogućiti lakše pronalaženje slobodnog parkirališta i jednostavnije plaćanje usluga, a građani će preko nje po potrebi moći pozvati i pauka.

>>> Pula uvodi SMART parking koji štedi vrijeme i gorivo

- S tom aplikacijom ćemo postići masovnu interakciju s građanima i njihovim potrebama. Gradska služba ‘Split parking‘ tako će biti dostupna građanima u svakom momentu. Raspisan je natječaj za pokrivanje cijeloga grada senzorima. Završetak natječaja je 18. srpnja. Očekujemo da će najbolja ponuda biti odabrana sredinom kolovoza, a rok gradnje je do kraja godine. Nadam se da će Split prvi u Europi imati cijeli grad pod senzorima, čime ćemo postati jedno od ‘smart središta‘ ovog dijela Europe, zaključio je Bartulić.

03. svibanj 2024 03:15